Facebook

V PODGRADU ŽE GRADIJO NOV GASILSKI IN VAŠKI DOM

datum: 17.11.2022

kategorija: Glasilo - Občina

15. novembra 2022 so v Podgradu slovesno obeležili začetek gradnje skoraj pol milijona evrov vrednega projekta. Odkritje temeljnega kamna za večnamenski objekt so pozdravili bistriški župan Emil Rojc, predsednik PGD Podgrad Klavdij Butinar, poveljnik PGD Podgrad Marjan Barba in predstavnik Krajevne skupnosti Podgrad Branko Butinar.

gasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen lopate

»Zaradi prostorske stiske v obstoječem gasilskem domu imamo vozilo za prevoz moštva parkirano kar na dvorišču, saj v garaži ni prostora za štiri vozila. Ker nimamo primerne garderobe, se moramo ob odhodu na intervencijo preobleči kar v garaži med vozili. Dobronamerno smo zato odšli k županu povprašat, kako bi z občinsko pomočjo razširili naš dom. Ko si je župan ogledal prostore, je videl, da v obstoječi objekt ni smiselno vlagati. Ravno v tem času se je v Podgradu gradila nova osnovna šola in predlagana nam je bila novogradnja večnamenskega objekta na lokaciji starih jasli in kuhinje, ki bi vključevala tudi prostore za krajevno skupnost,« je potrebe podgrajskih gasilcev po novem objektu predstavil predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Podgrad Klavdij Butinar.   

 

»Do sedaj ni bilo običajno, da bi Občina Ilirska Bistrica gradila gasilske domove, saj so svoje domove gradila gasilska društva s prostovoljnimi prispevki. Odkar obstajajo gasilska društva in od časa naše osamosvojitve, pa se je marsikaj spremenilo tako glede zakonodaje kakor tudi gradnje samih objektov. Soočeni smo z vedno bolj strogimi predpisi o gradnji stavb in o tem, kdaj stavba lahko dobi uporabno dovoljenje. Opažamo, da je prostovoljno delo naletelo na veliko težavo, saj dobra volja gasilskih društev in dobra volja posameznikov po navadi trčita ob zakonodajo, ki jo neprofesionalci s tega področja ne poznajo. Zelo hitro pridemo do nesoglasij bodisi s sosedi bodisi z inštitucijami, ki izdajajo potrebna soglasja. Gradnja se potem lahko zaplete do te mere, da se lahko zgodi, da zgrajena stavba nima uporabnega dovoljenja in se ne more uporabljati. Kljub temu da se je porabilo več sto tisoč evrov za izgradnjo, postane stavba neuporabna,« je težave, s katerimi se soočajo pri gradnji novih objektov, predstavil župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc.

 

Občina Ilirska Bistrica je pridobila gradbeno dovoljenje in naročila projekt za izgradnjo večnamenskega prostora, v katerem bi delovali gasilci in Krajevna skupnost Podgrad. »Celoten projekt se je nekoliko zavlekel, saj je pridobivanje gradbenega dovoljenja trajalo dlje, kot smo pričakovali. Samo usklajevanje med občino in gasilskim društvom je terjalo določena prilagajanja, saj smo naleteli na težavo. Če je stavba v lasti občine in jo ta tudi zgradi, mora gasilsko društvo po občinskih predpisih občini plačevati najemnino. Ta možnost je bila nesprejemljiva za vse vpletene, zato smo našli način, kako bo gasilsko društvo dobilo objekt v upravljanje in kako bomo razdelili lastništvo med občino ter gasilskim društvom, da ne bo potrebno plačevati najemnine,« je rešitev, ki je sprejemljiva za vse sodelujoče, predstavil župan Emil Rojc.

Občina je za začetek gradnje gasilskega in vaškega doma namenila približno 80.000 evrov. »Še v letošnjem letu smo nameravali objaviti tudi razpis, a ker so cene gradbenih storitev dobesedno podivjale, za obstoječ denar, ki je bil na razpolago v letošnjem letu, nismo mogli dobiti ustreznega izvajalca. V naslednjem mandatu je rezerviranih še približno 400.000 evrov, kar skupaj znese nekaj manj kot pol milijona evrov. Ta znesek pa ne zadošča za vsa dela temveč za več kot dve tretjini del, zato za preostala sredstva računam na prispevek gasilskega društva. Prepričan sem, da bo s skupnimi močmi ta stavba uspešno dokončana,« je finančno konstrukcijo večnamenskega objekta, ki bo predstavljal veliko pridobitev za Podgrad in okoliške vasi, predstavil župan Rojc.

Za glasbeno popestritev dogodka je poskrbel mladi kitarist Timotej Kinkela, program je vodila Tjaša Kaluža, ploščo za temeljni kamen pa je doniralo domače podjetje BESS, d. o. o.

Nov večnamenski dom bo služil gasilcem in krajanom

Ob zemljišču, kjer bo v prihodnosti stal nov objekt, že stoji asfaltirano parkirišče, urejena pa je tudi nova komunalna infrastruktura. V pritličju novogradnje je predviden osrednji prostor – garaža za vozila, kontrolnopoveljniška soba s pogledom na parkirišče, čajna kuhinja, garderoba, sanitarije, prostor za tuširanje, skladišče, stopnišče, orodjarna in prostor za popravilo opreme ter strojnica. Prvo nadstropje pa je rezervirano za sejno sobo, glavno pisarno, arhiv, pomožni prostor, balkon in prostore za krajevno skupnost – pisarno, sanitarije in čajno kuhinjo. Sejna soba bo namenjena sestankom gasilcev in krajevne skupnosti.

Skupna površina objekta znaša 619 m², od katerih pritlični prostori zavzamejo      419 m², etaža pa 200 m². Dimenzije nove stavbe so 32 × 16 × 8 metrov.

Gasilski dom Podgrad render.jpg

Gasilstvo v Podgradu ima dolgo tradicijo

Začetki gasilskega društva segajo v leto 1925. Gasilci takrat niso imeli svojih prostorov, zato so opremo shranjevali po različnih lopah po vsej vasi. Leta 1937 se je zaključila širitev komunalnih prostorov v t. i. »dopolavoru«, kjer so od tedaj naprej hranili vso gasilsko opremo.

Leta 1979 se je zrušilo stare prostore in na isti lokaciji pričelo graditi nov gasilski dom, ki so ga slavnostno odprli leta 1983. Za tiste razmere je bila zgradba zelo uporabna in prostorna, saj gasilci niso razpolagali z veliko opreme in veliko vozili. Istega leta so v Podgradu prevzeli novo vozilo – gasilski kombi IMV 1600, z leti pa se je situacija z vozili, orodjem in osebno zaščitno opremo izboljševala. Leta 2002 so bili v garaži parkirani IMV 1600, UAZ in Tam 110.

Podgrajski gasilci so vozni park redno obnavljali in danes se lahko pohvalijo s štirimi sodobnimi vozili, od katerih so tri opremljena z najsodobnejšo gasilsko tehniko, četrto vozilo pa služi za prevoz moštva. PGD Podgrad je ponosni lastnik vozil VW Transporter – GVM-1, Mercedes Atego – GVC 16/25, Ford Ranger – GVGP-1 in Scania P360 – GC-GP2. V društvu imajo trenutno 37 operativnih gasilcev z zadolženo osebno zaščitno opremo. Gasilci so zelo ponosni na to, da se njihovo znanje uspešno prenaša tudi na mlajšo generacijo, saj gasilski krožek na OŠ Podgrad obiskuje več kot 20 otrok.

Gasilci upajo, da bodo lahko ob praznovanju 100-letnice gasilstva v Podgradu prerezali trak za nov večnamenski objekt, ki bo dobro služil njim in krajanom.

gasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen butinar.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen butinar1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen delavci.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen lopate.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen lopate1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen odkritje.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen odkritje1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen odkritje2.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen otroci1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen otroci2.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen otroci3.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen otroci4.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen otrocii n vsi.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen penina.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen panorama.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen publika.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen publika1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen rože.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen timotej1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen timotej2.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen tjaša1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen vozilo1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen2.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen25.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamenrojc1.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamenrojc2.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen26

gasilski in vaški dom podgrad temeljni kamen3.JPGgasilski in vaški dom podgrad temeljni kamenROJC.JPG

Foto: Foto atelje Maraž

 

ar©tur