Gasilci PGD Ilirska Bistrica praznovali 130. letnico

Objavljeno dne 15. junij 2016

Prostovoljno gasilsko društvo Ilirska Bistrica je na Občinski praznik Občine Ilirska Bistrica 4. junija v Domu na Vidmu, obeležilo in praznovalo 130 letnico delovanja. Društvo je za uspešno delovanje prejelo vrsto priznanj in pohval.

Gasilska zveza Slovenije je društvu podelila Zlato plaketo z gravirano letnico, za uspešno delo na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami je od CZRS prejelo Plaketo civilne zaščite RS, Občine Ilirska Bistrica pa jim je podelila Spominsko plaketo Občine Ilirska Bistrica. Ponašajo se tudi z odlikovanjem Hrvaške vatrogasne zajednice za mednarodno sodelovanje, katerega jim je podelila DVD Opatija.

Svečanost je s slavnostnim govorom, ki je zajel celotno obdobje delovanja PGD Il. Bistrica otvorila predsednica društva Darja Slavec Stančič. Slavnostni govorniki so še bili poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič.

gasilci130_179

                                         Slavnostno razvitje novega prapora

Vrhunec slovesnosti je potekal okrog novega prapora, katerega je svečano razvil boter prapora župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc ter podelitvi 16 zahval in 23 društvenih plaket. Za dolgoletno sodelovanje in pomoč pri krepitvi povezovanja med hrvaškimi in slovenskimi gasilci so bili nagrajeni gasilci DVD Opatija Katarina Turković Gulin in Rene Rajmond Gulin, ki sta prejela priznanje Gasilske zveze Il. Bistrica, priznanje GZS v obliki medalje sta prejela Boris Laginja in Mladen Ščulac. Odlikovanje za posebne zasluge pa je prejel član društva Janko Slavec.

 

V zahvalo za pomoč pri razvitju novega prapora, izdaji društvene knjižice, ki zajema delovanje društva v zadnjih desetih letih in opisuje celoten potek izgradnje gasilskega doma v Trnovem, ter izvedbi praznovanja se je predsednica zahvalila članom društva in preko 100 donatorjem tako občanom, samostojnim podjetnikom posameznikom in delovnim organizacijam.

gasilci130_288

Popestritev slovesnosti so s kulturnim programom popestrili najmlajši člani društva, Mojca Zlosel, društveni hišni ansambel «veseli gasilci« in pevska skupina Vasovalec.

 

PGD Ilirska Bistrica

Na prejšnjo stran