Prometna kača in anketa o Celostni prometni strategiji

Objavljeno dne 24. oktober 2016

V okviru priprave Celostne prometne strategije so se na dogodku Parkirišče vabi na igrišče, ki je ob otvoritvi novega parkirišča za Domom na Vidmu potekal v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica, izvajale tudi različne aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti v občini.

V dopoldanskem času so se v Domu na Vidmu zbrali učenke in učenci razredov druge triade vseh sedmih šol, ki so v okviru projekta Prometna kača dosegli najboljši rezultat. Ti so med 3. in 14. oktobrom tekmovali v tem, kdo bo v šolo prihajal na čim bolj trajnosten način, za vsak prihod v šolo peš, s kolesom ali z javnim potniškim prometom pa so prejeli nalepke s katerimi so polnili plakate v obliki kače. Zmagovalni razred posamezne šole je bil tako tisti, ki zbral največ nalepk, za nagrado pa so si učenke in učenci prislužili ogled poučnega animiranega filma Mali veliki panda. Rezultati štirinajst dnevne akcije so bili več kot uspešni. Prihod v šolo z avtomobilom se je namreč močno znižal v vseh šolah, ponekod tudi za več kot 50 %, poleg dveh najpogostejših trajnostnih prihodov, ki sta bila kolo in peš, se je kar nekaj staršev in otrok odločilo za souporabo vozila. Razveseljive so tudi informacije, da številni otroci tudi po zaključku akcije v šolo prihajajo na okolju bolj prijazen način.

V popoldanskem delu se je novo parkirišče spremenilo v prometni poligon, kjer so se obiskovalci lahko pomerili v spretnostni vožnji s kolesom, se popeljali s klasičnimi in električnimi kolesi Krpan ali se podali na testno vožnjo z električnimi vozili. Za animacijo so poskrbeli še gasilci, policisti in reševalci. V uradnem delu, pred slavnostnim odprtjem novega parkirišča je podžupan Dušan Grbec izžrebal tudi nagrajence ankete CPS, katere glavni namen je pridobiti čim več podatkov o stališčih, navadah, željah in vrednotah glede urejanja prometa v občini. V anketi je sodelovalo preko 800 občank in občanov, srečo pri žrebu pa so imeli Martina Tomšič, ki je prejela glavno nagrado – zložljivo kolo, Jožica Frank, dobitnica druge nagrade – skiroja in Anton Benigar, ki si je prislužil komplet luči za kolo.

Sodelovanje v anketi, ki je objavljena na spletni strani občine Ilirska Bistrica in v tiskani obliki dostopna na različnih lokacijah (knjižnica, zdravstveni dom, TIC, Občina, …), je možno še vse do konca meseca novembra 2016.

Barbara Boh

Vodja projektov

 

cps gasilci.jpgcps zreb.jpgcps reševalci.jpgcps ples.jpg

cps žrebanje

 

Na prejšnjo stran