Dan društva JUG

Objavljeno dne 28. november 2016

Člani bistriškega društva Jug so predstavili svojo kulturo, običaje in kulinariko

»Društvo Jug smo ustanovili z namenom, da predstavimo svojo kulturo, tradicijo in navade. Člani petnajstih družin smo želeli pokazati, da smo pridni in delovni ljudje, ki spoštujejo Slovenijo kot drugo domovino,« je zamisel o ustanovitvi društva opisal njegov predsednik Emir Muhić.

V prvem letu delovanja je bilo društvo zelo aktivno, saj so poleg druženja organizirali že dve humanitarni akciji za pomoč družinam v Bosni in Hercegovini. V društvu je 60 članov, ki večinoma prihajajo iz BiH. »Čeprav smo manjšina, nam je Občina Ilirska Bistrica omogočila, da imamo svoje društvo in izvajamo različne aktivnosti v prostorih stare glasbene šole, za kar smo zelo hvaležni in upam, da bomo uspešno sodelovali tudi v prihodnje,« še dodaja Muhič.

V soboto, 26. novembra je društvo Jug svečano obeležilo prvo obletnico delovanja in Dan državnosti BiH, ki so ju proslavili s bogatim celodnevnim programom. V kulturnem programu, ki sta ga povezovali Erna Muhić in Zehra Ahmetašević, so otroci recitirali pesmi Srečka Kosovela, Dragotina Ketteja in bošnjaškega pesnika Ismeta Bekrića, dobitnika številnih nagrad in priznanj, ki že slabega četrt stoletja živi in ustvarja v Ilirski Bistrici. Otroci so pesmi najprej recitirali v slovenščini, nato pa še v njihovem materinem jeziku.

V okviru društva delujejo tudi mladi karateisti, ki so se predstavili s številnimi točkami. Člani karate kluba so zelo uspešni športniki, ki se bodo 3. decembra udeležili mednarodnega turnirja v Tuzli.

Po uspešno izpeljani prireditvi je bil čas za okušanje pristne bošnjaške kulinarike, ki je zelo podobna turškim in grškim jedem. Obiskovalci so lahko izbirali med mesnim burekom in pitami, jedmi z žara in različnimi sladicami, kot sta baklava in halva. Nazdravili so s sarajevskim pivom in rakijo šljivovico, po naše slivovko. Za zabavo, ki se je nadaljevala dolgo v noč so poskrbeli Deno Bend, posebni gostje iz Velike Kladuše in društvo Sevdalinka iz Kopra.

 

Na prejšnjo stran