Izbrana dela Jožeta Šajna so na ogled v Knežaku

Objavljeno dne 09. december 2016

Slikarski virtuoz Jože Šajn se ob svojem življenjskem jubileju predstavlja z drugo umetniško razstavo v svoji rojstni vasi. Za to priložnost je izbral najbolj reprezentativna dela iz različnih obdobij ustvarjanja, ki so ga zaznamovala in izoblikovala v likovnega interpreta kot ga poznamo danes.

»Čeprav je prehojena pot dolga, se mi zdi kratka kot da sem na začetku,« je svoj ustvarjalni proces dolg hvalevrednih 61 let skromno opisal Jože Šajn, ki je v začetku decembra dopolnil častitljivih 80 let. Umetnik njegovega kova ima v mislih številne nove teme, občutja in doživetja, ki bi jih želel interpretirati na platnu in z njimi pritegniti opazovalca. Prav tako pa mu ni bilo lahko izbrati del iz njegovega bogatega depoja za tokratno razstavo. Uspešen avtor, ki ima za seboj blizu 30 ciklusov, je za to posebno priložnost izbral svojih 27 slik, ki so v večini iz začetnega obdobja njegovega ustvarjanja.

Najprej je slikal naravo, senožeti, rdečo češnjo, ki bogato obrodi, zlato rumeno obarvane topole v jeseni in temno zelene borovce. Vedno so ga zanimale osnovne barve v kontrastu in ta koloristična prvinskost ga spremlja že vse življenje ter se v živih tonih izraža tudi pri njegovem zadnjem ciklusu Matrika ljubezni, ki so si ga Bistričani ogledali v Galeriji Doma na Vidmu.

Šajn je z upodabljanjem ljudi začel že zelo zgodaj. Sprva je šlo bolj za karikature, kjer se je z modeli hotel malo pošaliti, prvi resen portret pa je nastal v vojski, ko je dežurnega oficirja narisal v desetih minutah s svinčnikom. Rad je slikal družinske člane in sosede, ki so pritegnili njegovo pozornost. Avtoportret, ki krasi naslovnico njegove monografije, je nastal v Zagrebu. Zanimiv je tudi avtorjev pogled na ženske, ki jih je v začetku slikal kot vodne vile oz. nimfe, pozneje pa jih je, navdahnjen s tančico skrivnosti samostanskih zidov, videl kot črne vešče. Iz vešč so se nato razvile modne frajle in sodobne ženske. Slikarjev oče je bil velik ljubitelj narave, ki je skrbno negoval svoj vrt in tudi Jože Šajn je rad slikal domača jabolka in malinovec, narejen iz malin, ki so jih nabrali na Milanji. Bližajoče se božično-novoletno vzdušje pa prikliče slika brezdomca, ki tava po ulici, mimo hiše z razsvetljenim oknom, kjer omamno diši po sveže pečeni potici.

Jože Šajn, po domače Jože Beguncov iz Knežaka, je z razstavljenim opusom slik še enkrat dokazal, da je prav domača krajina tista, ki ga najbolj oblikuje in determinira. »Dom je tam, kjer je srce,« pravi znani rek, Šajn pa je ljubezen do bližnjih in njen pomen za družbo izpovedal prav z zadnjim ciklusom Matrika ljubezni.

 

Na prejšnjo stran