Razstava velikonočnih običajev in jedi na gradu Prem

Objavljeno dne 10. april 2017

Polna dvorana konferenčne sobe ob otvoritvi razstave na romanskem gradu v osrčju Brkinov je pokazala, da je velika noč še vedno praznik, ki povezuje ljudi in predstavlja radost do življenja. Pestra razstava je obiskovalce popeljala po tradicionalnih izdelkih, ki obiskovalcem pričarajo vso lepoto tega obdobja.

Velika noč je v krščanskem svetu najpomembnejši in najstarejši verski praznik, ki je bil vedno tudi ljudski praznik in praznik pomladi. Kakor se prebuja narava, tako se z novim upanjem in še močnejšo vero v življenje osmišlja tudi človek. Človekovo verovanje, šege, stare navade, predstave in pojmovanja glede velike noči pa so se ohranili do današnjih dni. Prav to tradicijo ustvarjanja ob največjem krščanskem prazniku pa so v Turistično informacijskem centru (TIC) Ilirska Bistrica izbrali za otvoritev nove sezone na gradu Prem, ki je posebej za to priložnost odprl vrata grajskih soban že teden dni prej kot običajno, v petek pred cvetno nedeljo.

Velikonočna razstava je na enem mestu zbrala številne razstavljavce, ki so na ogled predstavili svoje mojstrovine. Izreden smisel za ustvarjanje in izjemne ročne spretnosti ustvarjalcev se kažejo v različnih izdelkih, ki jemljejo dih. Tako si lahko obiskovalci vse do velikonočnega ponedeljka ogledajo ročno izdelane kvačkane prte, prtičke, pirhe in vezene čestitke ter cvetje iz krep papirja, ki so ga ustvarili spretni prsti Danice Zeljkovič.  Člani VDC Ilirska Bistrica so predstavili ročno narejene čestitke iz papirusa, ki ga izdelujejo v njihovi delavnici. Čudoviti cvetlični aranžmaji so delo Brigite Matko, z unikatnimi lesenimi izdelki, ustvarjenimi z laserskim razrezom in gravuro, pa je navdušilo podjetje Formis. S svojimi deli so se predstavili tudi DC Sonček in društvo Kresnička, Osnovna šola in vrtec Jelšane, OŠ Pregarje, OŠ Podgrad, OŠ Dragotin Kette, vrtec Antonina, Vrtec Jožefe Maslo, društvo Vezi in Društvo zdravljenih alkoholikov. Društvo podeželskih žena je pripravilo razstavo tradicionalnih velikonočnih jedi. Prava paša za oči so bili jagnje, ki predstavlja človeka in ročno okrašeni rdeči pirhi, ki predstavljajo kaplje Kristusove kri in so simbol rodovitnosti. Domača šunka simbolizira Kristusovo telo, hren predstavlja žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ, potica pa simbolizira Kristusovo krono iz trnja.  Šopki oljčnih vejic simbolizirajo mir in so del cvetne nedelje, ko verniki obeležujejo Jezusov prihod v Jeruzalem. Podeželske žene so za pokušino pripravile tudi žolco, ki se tradicionalno pripravi posebej za ta praznik.

Šege in navade za veliki teden je predstavila etnologinja in kustosinja gradu Prem Mateja Kakež, ki je spregovorila tudi o običajih, ki so značilni posebej za Prem in območje Brkinov. Za pester kulturni program so poskrbele članice in člani inštrumentalne skupine Brštulin banda, ki deluje v okviru KETŠD Alojzij Mihelčič iz Harij. Angelski glasovi mladih pevcev iz vrtca Antonina so ob klavirski spremljavi Damjane Kinkela razveselili zbrano občinstvo, ki je z veseljem prisluhnilo otroškemu zborčku, ki ga vodi Romana Rolih. Piko na i otvoritvi razstave pa je dodala kulturna ustvarjalka Alenka Penko, ki je zbrane presenetila z molitvijo, ki so jo včasih molili ob veliki noči v Harijah.

Velikonočna razstava se je izkazala kot odličen uvod v pestro dogajanje, ki ga v letošnji sezoni na gradu Prem pripravlja TIC Ilirska Bistrica.  

velika noč prem2.JPGvelika noč prem3.JPGvelika noč prem1.JPGvelika noč prem6.JPGvelika noč prem4.JPGvelika noč prem9.pngvelika noč prem8.JPG

 

 

 

Na prejšnjo stran