BUČJADA V HARIJAH

Objavljeno dne 14. september 2017

Devetič zapored vabimo v Harije na BUČJADO, tokrat v znamenju likofa in poroke.

Marsikdo se sprašuje, zakaj ob likofu postavljamo na prvo mesto buče, saj slednje, zaradi zemlje,  kakšne posebne »kilaže« v Harijah niso nikoli dosegle?!

Preprosto zato, ker je bila nekoč buča, poleg krompirja, zelja in fižola, stalnica skromnega brkinskega jedilnika. V slast je šla ljudem in živalim. Prava revolucija pa je bila, ko smo ugotovili, da se buče lahko tudi »poha«, kajti tako smo dobili nadomestek za prepotrebno meso. In vsi so trdili, da je buča veliko boljša kot meso-normalno, ker mesa ni bilo!

Buča je bila tudi veliko bolj prikladna kot fižol, saj za rast ni potrebovala kakšnih količev in ni je bilo potrebno okopavati kot zelje in krompir. Ni bila »potratna«, ni zasedala prostora na njivi, saj smo buče sadili tik ob meji, včasih prav v »jamće«.

Ja, ja, v tistih časih otroci nismo imeli lego kock, računalnikov in pametnih telefonov…V jeseni smo se zabavali tako, da smo dolbli in rezljali buče, vanje namestili svečo in ob večerih strašili po vasi… Joj, kako smo se zabavali!

V današnjih časih buča pridobiva vse bolj na veljavi. Njeno zdravilnost hvalijo v resnih revijah in drugih medijih. Očitno so po tej poti za to zvedele tudi divje živali, saj se zadnja leta radi prikradejo na naše njive divji prašiči, vrane in ostala »kumpanija« in si privoščijo pojedino z bučami.

In čeprav bučo radi uporabljamo v zbadljivkah: «Si trd ku ana buča!« ali »Ma kaj će uni, ki jma glavo ku bučo!«, buča ni tako preprosta za pridelavo. Ne mara nizkih spomladanskih temperatur, velike poletne pripeke….Torej vsega tistega, kar so nam zadnja leta prinesle toplotne spremembe. No, pa naj vas zaradi tega preveč ne skrbi! Kljub vsem nadlogam, smo pridelali dovolj buč, da bomo lahko pripravili našo tipično jed »ždruc« in z njo postregli prav vsem obiskovalcem.

Pa ne samo to! Naš tokratni likof bomo kronali s poroko. Ob 16. uri ( Harije 38, Brakovi) se bo ženin, ki gre za zeta, odpravil po nevesto (Harije 16, Pwšterjovi). Seveda ne sam, bo imel tudi eno skromno balo, dote še manj, zato je plačal premalo kolača. In kaj se zgodi s takšnimi fanti? Ja, »zašrangamo« jih….. Menda bo zagato rešila bogata nevestina priča, ki je prišla prav za to priložnost iz daljne Amerike…..več boste zvedeli, če se nam boste pridružili v nedeljo, 17. septembra 2017 ob 16. uri v Harijah.

Sodelujejo: ansambel Rojčevih 5, Trio Turn, člani igralske skupine KETŠD A. Mihelčič Harije, Brštulin banda, vaščani….

Kulturno etnološko turistično športno društvo Alojzij Mihelčič Harije

Tominje 7, 6250 Ilirska Bistrica, kontakt: Alenka 031/641 311

 

Na prejšnjo stran