FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA LETOS PRVIČ TUDI NA GRADU PREM

Objavljeno dne 24. april 2018

V nedeljo, 22. aprila, smo odprli vrata brkinskega bisera gradu Prem. Letošnja pomlad je prav posebna, saj smo imeli čast gostiti dogodek v sklopu Festivala kraška gmajna. Pomladni festival je posvečen izjemnemu bogastvu in biotski raznovrstnosti kraške gmajne, ki velja za eno najstarejših kulturnih krajin na svetu. Festival povezuje obiskovalce in domačine že tretje leto, letos pa med drugim odkriva tudi skrivnosti gradov in divjih okusov Krasa.

Za začetek nam je grajske skrivnosti predstavila kustosinja Pokrajinskega muzeja Koper, Mateja Kakež, ki nas je vodila čez sobane, ki jim nikoli ne zmanjka zanimivih zgodb. Predstavljena je bila tudi muzejska zbirka gradov in dvorcev ob porečju reke Reke in Brkinov, ki jih v preteklosti ni bilo malo. Zob časa je načel večino dvorcev in gradov, kar pa ne moremo reči tudi za grad Prem, ki je eden redkih ohranjenih in živih gradov v tem delu Slovenije.

V nadaljevanju je vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine, enota Nova Gorica, Ernesta Drole predstavila in približala konservatorske posege in potek prenove gradu Prem. Predstavnica javnega zavoda TIC Ilirska Bistrica, Maja Uljan,  nam je za konec podrobneje predstavila Kettejevo spominsko pešpot, ki jo je začrtalo Društvo Kettejeva pot leta 2006 ob 130-letnici rojstva pesnika Dragotina Ketteja. Na TIC-u se dobro zavedajo, da morajo ustvarjati nove turistične produkte, ki se vežejo na zelena, zdrava in aktivna doživetja. Ob tej priliki so letos posodobili in izdali novo zgibanko o Kettejevi pešpoti. Po koncu predstavitve smo si skupaj ogledali tudi zadnjo postojanko na poti, in sicer spominsko sobo Dragotina Ketteja.

Na gradu Prem si tudi v bodoče želimo podobnih dogodkov in povezovanja z različnimi ustanovami in z domačini, brez katerih takšni dogodki ne bi imeli pravega smisla.

 

                                                                                                                                       Mateja Kakež

17 Kraška0.jpg17 Kraška1.jpg17 Kraška2.jpg

Na prejšnjo stran