Rekordno število nastopajočih na letošnjem Bistriškem karnevalu z mednarodno udeležbo

Objavljeno dne 01. april 2019

Letošnjega 24. karnevala »Pust je pršu 2019« se je udeležilo kar 1200 nastopajočih iz Slovenije in Hrvaške, ki so poskrbeli za odlično vzdušje in dobro voljo. Škoromati, zvončarji in kurenti so s svojimi zvonci uspešno pregnali zimo in prave pomladne temperature so na Bistriško privabile številne obiskovalce, ki so navdušeno spremljali povorko kar 26 pustnih skupin in tradicionalne ter novodobne »šjme« večkrat nagradili z bučnim aplavzom.

Letošnjega 24. karnevala »Pust je pršu 2019« se je udeležilo kar 1200 nastopajočih iz Slovenije in Hrvaške, ki so poskrbeli za odlično vzdušje in dobro voljo. Škoromati, zvončarji in kurenti so s svojimi zvonci uspešno pregnali zimo in prave pomladne temperature so na Bistriško privabile številne obiskovalce, ki so navdušeno spremljali povorko kar 26 pustnih skupin in tradicionalne ter novodobne »šjme« večkrat nagradili z bučnim aplavzom.

Tradicionalne povorke po bistriških ulicah se je udeležilo kar 26 pustnih skupin. Na čelu letošnjega karnevala je bila novodobna novokrajska skupina Indijansko pleme iz Doline ljubavi s poglavarjem Sedečim bikom, ki je na debeli četrtek od bistriškega župana Emila Rojca uradno prevzel županovanje v Občini Ilirska Bistrica. Nedeljski pustni praznik je postregel s kar desetimi etnološkimi skupinami, ki so se predstavile s svojimi tradicionalnimi maskami. Domačine so suvereno zastopali številčni Podgrajski škoromati, ki so od leta 2015 vpisani v register žive kulturne dediščine Slovenije in Šjme Pregarje, ki so se v skupino formirale leta 2001. Občinstvu so se predstavile lepe in grde Šjme Vrbovo ter nemo gledališče Šjme iz Vrbice, ki ima po ustnem izročilu 600-letno tradicijo šemljenja. Gostje iz sosednje Hrvaške, Brgutski in Munski zvončari, so predstavili navade ter posebnosti Matuljev in okolice. Karnevala so se znova udeležili tudi Liški pustje z Liškega področja pod Kanalskim Kolovratom, ki slovijo po edinstvenih maskah iz bakrene in aluminijaste pločevine. S svojim nastopom so Bistričane razveselili člani Turističnega društva Cirkulane, sekcija Stari običaji, ki so s Pokači in orači iz Malega Okiča ter Slatines spektakularnim pokanjem pritegnili številne poglede. Etnološki sklop so popestrili gostje iz Dravskega polja, ki so na Bistriško prispeli že desetič zapored. Kurenti iz Hajdine so znova poskrbeli za prešerno razpoloženje, ko so neumorno dvorili lepim dekletom v občinstvu, zala dekleta pa so jim pridno vezala robce okrog pasu in ježevk. Letošnje povorke so se prvič udeležili tudi predstavniki Folklornega društva Rožmarin Dolena, ki so zbranim prikazali tradicionalno izročilo zahodnih Haloz in pomladanskih likov izpod Donačke gore.

 

obrezana21

 

Razposajene mušnice iz Dobove v brežiški občini so občinstvu zaplesale svoj ples, Rodiška mornarica z ladjo »Lampeluza RO-DIK 69« je priplula iz oddaljene Sirije v družbi mične gospodične, bistriško povorko pa so obiskale tudi tri skupine iz sosednje pivške občine. Učenci iz Osnovne šole Pivka so predstavili svoje najljubše pravljične junake, Asterix in Obelix sta se z vaščani Trnja uspešno upirala Cezarju, občudovanja vredno delovno vnemo pa so prikazali Kalani, ki so v rekordnem času zgradili Tretji tir med Kalom in Divačo. Topolčani so predstavili svoje rakarje in strašljivo Krvavustjegnu, ki je strah in trepet za otroke.

V domači občini seje predstavilo še sedem novodobnih skupin. Športno društvo Bas Šport se je odločilo, da z bojno ladjo liburno ubrani Piranski zaliv in reši vsa odprta vprašanja o morski meji. Kulturno društvo Grad - Dolnji Zemon je v dolino reke Reke prineslo prefinjeno lepoto in gracioznost gosposkih Benečank in Benečanov, prvič pa so se karnevala udeležile Jelšanske šjme skuharskimi mojstri, ki so lačnim postregli s svežim odojkom z ražnja. Kočanija se je spomnila najboljših let nekdanje jugoslovanske države. Ilirsko Bistrico je namreč obiskal sam maršal Josip Broz Tito s prvo damo Jovanko Broz in si v družbi pionirjev ogledal nabor mladih fantov, ki odhajajo na služenje vojaškega roka. Svoj ustvarjalni zanos so predstavili Umetniki iz Jasena, ki se lahko primerjajo z največjimi mojstri, saj so med samo povorko oblikovali ženske akte in slikali vrhunske umetniške stvaritve v olju na platnu. Ker so topli sončni žarki že dobro segreli ozračje, so se v Kulturnem športnem društvu Koseze odločili, da prikličejo poletje z rumeno cvetočim poljem sončnic, ki jih pred vsiljivci ščitijo velika ptičja strašila. Športno-tekmovalni duh je uprizoril Olimpic team 2019 Bač, ki je v družbi vrhunske ekipe hokejistov, umetnostnih drsalk in edino slovensko ekipo boba slavil zmago naše odlične smučarske šampionke Ilke Štuhec.

 

obrezana22

Festival »šjm«se je začel z mimohodom otvoritvenega vozila Pust je pršu 2019, ki mu je s hitrim taktom sledil posebej za to priložnost našemljeni Pihalni orkester Ilirska Bistrica. Za dobro voljo in duhovite vložke med pol tretjo uro trajajočim karnevalom sta poskrbela znana radijca Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. Po zaključku povorke je pod šotorom v Parku Nade Žagar sledila zabava za vse »šjme«, kjer je za dobro voljo in plesne korake poskrbel Niko Poles z Ansamblom Brkinci.

Turistično informacijski center Ilirska Bistrica in Občina Ilirska Bistrica sta še enkrat dokazala, da se prireditev Pust je pršu 2019 z odlično organizacijo, mednarodno zasedbo in prekaljenim voditeljskim dvojcem lahko kosa z bolj znanimi karnevali na Slovenskem. 

 

obrezana27

 

 

Na prejšnjo stran