Zimske počitnice v znamenju medu

Objavljeno dne 01. april 2019

Med zimskimi počitnicami so v organizaciji programov Centra za socialno delo Primorsko-Notranjska enota Ilirska Bistrica potekale pestre počitniške dejavnosti, in sicer vsak dan od 8.00–12.00. Dobivali smo se v Dnevnem centru Sonček, kjer smo običajno dnevno druženje tudi zaključili, sicer pa smo se zadrževali tudi na drugih bistriških lokacijah.

Med zimskimi počitnicami so v organizaciji programov Centra za socialno delo Primorsko-Notranjska enota Ilirska Bistrica potekale pestre počitniške dejavnosti, in sicer vsak dan od 8.00–12.00. Dobivali smo se v Dnevnem centru Sonček, kjer smo običajno dnevno druženje tudi zaključili, sicer pa smo se zadrževali tudi na drugih bistriških lokacijah.

Prvi dan je bil nogometno obarvan. S trenerjem U15 Damjanom Ljubičem, ki je član Nogometnega kluba Ilirska Bistrica, smo v telovadnici Osnovne šole Antona Žnideršiča spoznali, kako zgledajo nogometni treningi, ki jih vodi omenjeni trener, pozneje pa smo preko iger dveh moštev utrjevali oziroma spoznavali nogometna pravila. Med otroki je bilo kar nekaj fantov, ki trenirajo nogomet, zato je bila tekma napeta do zadnje minute.

V torek je Dnevni center Sonček obiskala Služba nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica. Še sreča, da je šlo le za prikaz njihovega dela, rešilnega avta, uniforme, raznih medicinskih aparatov in pripomočkov! Udeležence delavnic je prijazna medicinska sestra Tina poučila, kako reagiramo, ko je človek v življenjski nevarnosti oziroma ne kaže znakov življenja zaradi poškodbe ali drugih razlogov in udeležence peljala na kratko vožnjo z rešilnim avtom, ki so si ga pred tem dobro ogledali in je bil najpogostejši motiv na risbicah, ki so nastale na temo nujne medicinske pomoči in so bile razobešene v prostorih omenjeneslužbe.

Skupina ustvarjalnih otrok je v Knjižnici Makse Samsa izdelovala pustne maske. Nihče ni bil po delavnici tak kot pred njo. Knjižnico so zapuščali klovni, miške, medvedki, konjički… Res pisana pustna druščina!

Sreda je bila medena in tudi ostala dva dneva sta imela okus po medu, čeprav je bil veliko manj intenziven – skrit v medenjakih! Najprej smo si ogledali Čebelarski dom v Ilirski Bistrici, kjer nam je gospod Vojko Dodič povedal veliko zanimivega o čebelarstvu na Bistriškem in nam predstavil razstavne eksponate ter nas opozoril na čebelnjak na vhodu v dom, na katerem so tudi panjske končnice. Imeli smo priložnost okušati različne vrste medu, ki nam jih je dal v pokušino. Poleg tega smo si privoščili še bogato medeno malico, in sicer kruh in med. Po obisku čebelarskega doma je skupina otrok odšla na športno igrišče, druga pa na Sonček, kjer so izdelovali papirnate zvončke in žafrane.

Tudi četrtek je dišal po medu. Pekli in jedli smo medenjake, poslušali zgodbo Helene Strle, kjer je imel med pomembno vlogo in risali panjske končnice, ki so se kar nekaj časa razkazovale v vitrini Doma na Vidmu, in sicer na glavnem vhodu.

V petek si je del otrok ogledal film o nogometu v Knjižnici Makse Samsa, drugi del pa je na Sončku izdeloval pustne maske in papirnate rožice, s kvizom pa smo preverili, koliko smo si zapomnili, kar smo ta teden novega videli, slišali, spoznali. Rezultati so bili odlični.

Tudi tokrat so se sklenila nova prijateljstva in se utrdila stara. Kar pa velja še posebej izpostaviti, je aktivno preživet prosti čas otrok. Pohvala vsem udeležencev, ki ste sprejeli ta izziv!

Pestre malice in zanimivo vsebino za male nadobudneže so omogočili: Džemo-pek, Eurospin Ilirska Bistrica, trener Damjan Ljubič, Zdravstveni dom Ilirska Bistrica, Čebelarsko društvo Antona Žnideršiča in čebelar Vojko Dodič, Knjižnica Makse Samsa, Občina Ilirska Bistrica, TIC Ilirska Bistricater, dragi starši in sorodniki otrok.

 

CSD, Primorsko-Notranjska enota Ilirska Bistrica

 

 58zimske1

 

58zimske2

Na prejšnjo stran