Portreti domačega umetnika očarali bistriško publiko

Objavljeno dne 01. januar 2019

Pavlovčeva galerija je prvič gostila likovna dela, ki so bila ustvarjena izključno s svinčnikom. Mladi samouk Matej Žužek je prepričal številne obiskovalce, ki so se udeležili otvoritve razstave z naslovom »Obrazi«.

 

Pavlovčeva galerija je prvič gostila likovna dela, ki so bila ustvarjena izključno s svinčnikom. Mladi samouk Matej Žužek je prepričal številne obiskovalce, ki so se udeležili otvoritve razstave z naslovom »Obrazi«.

»Že odkar sem prvič prijel v roko svinčnik, sem nekaj čečkal in risal po zvezkih, včetrtem letniku srednje šole pa sem prvič narisal celoten portret. Pisalo se je leto 2015 in takrat sem narisal portret Johnnya Casha, nato pa sem upodobil še najboljšega pevca na svetu Lemmyja Kilmistra ‒ pevca skupine Motörhead,« je o začetku svoje ustvarjalne poti spregovoril triindvajsetletni Matej Žužek.

Mladi avtor pravi, da motive izbira glede na trenutno inspiracijo, včasih pa ustreže prijateljem in nariše osebnost, ki mu jo predlagajo. V njegovih delih nastopajo liki iz filmskih uspešnic, uveljavljeni pevci in glasbeniki, tu in tam pa portretira tudi znance in prijatelje. Obrazom v galeriji dela družbo risba Gostilne Skok, ki je nastala na pobudo prijateljev.

Do sedaj je ustvaril preko 50 del, ki jih je večinoma podaril prijateljem, nekatera dela pa ne bodo nikoli zamenjala lastnika in bodo za vedno del avtorjeve zbirke. »Risba Johnnyja Casha, ki jo razstavljam, je prvo delo, ki je nastalo na formatu A3. Johnny Cash, poznan tudi kot»The man in black«, mi je bil vedno simpatičen in sam sem velik oboževalec njegove glasbe. Njegov malce strog pogled je tisto, kar me je pritegnilo na njem.Johnnyja Casha ne dam za noben denar, lahko pa narišem drugega,« je eno svojih najljubših del predstavil Matej Žužek.

 

1portret1

 

Ker se je bližal termin razstave, je mladi umetnik iz Bača ustvarjal malce pogosteje kot običajno. Za filme Žužek nima več toliko časa,pa vendar ima vedno, ko ustvarja, prižgan računalnik, kjer si predvaja kakšen koncert. »Vedno poskusim prisluhniti nečemu novemu ali narediti nekaj novega. Potem se mi utrne kakšna zanimiva misel, ki jo ovekovečim z novim portretom. Preprosto »piči me«,« ustvarjalni zanos opiše Matej Žužek in doda: »Lemmyja Kilmistra, ki je upodobljen na vabilu na razstavo,sem začel risati marca, končal pa sem ga šele novembra, saj sem imel petmesečno pavzo. Poleti namreč ne ustvarjam. Res nimam časa, saj je življenje prekratko in preveč zanimivo, da bi sedel v svoji sobici ob lučki.«

Razstava v Pavlovčevi galeriji v Domu na Vidmu je že tretja avtorjeva razstava, saj je leta 2017 svoja dela prvič razstavil v Gostilni Keš na Baču, lani pa so si imeli obiskovalci Festivala Bistr'ških bendov priložnost ogledati Žužkove stvaritve v Sokolskem domu. Številčni obiskovalci so si na otvoritvi razstave lahko ogledali 21 del in uživali ob glasbeni kulisi slovenskih ljudskih pesmi, slovenskih popevk in dalmatinskih pesmi, ki jih je pričarala Vokalna skupina Pasarela. Program že 88. zaporednerazstave v ilirskobistriški galeriji je povezoval umetniški vodja galerije Rajko Kranjec.

 

1portret3

 

1portret

 

 

41portreti domačega umetnika3

 

41portreti domačega umetnika4

 

41portreti domačega umetnika5

 

 

 

Na prejšnjo stran