V UNIVERZO ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE ILIRSKA BISTRICA JE VKLJUČENIH KAR 300 SLUŠATELJEV

Objavljeno dne 13. marec 2023

V UNIVERZO ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE ILIRSKA BISTRICA JE VKLJUČENIH KAR 300 SLUŠATELJEV

Članice in člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica smo 23. februarja izvedli redni in volilni zbor, ki je je vodila Dora Kalčič.

Predsednica društva, Nevenka Tomšič, je podala izčrpno poročilo o delu društva v preteklem letu. Kljub vplivu COVID-a je ostalo društvo živo in dejavno. Število članov se je povečalo za kar 20 odstotkov, tudi novi člani pa so  obiskovali eno ali več študijskih skupin.

Izvajali smo pestre izobraževalne programejezikovne (angleški, francoski, italijanski, nemški in ruski jezik), geografsko-zgodovinske (spoznavajmo svet in domovino), literarne, računalniške (uporaba zoom aplikacije, osnovna uporaba pametnega telefona, osnovna uporaba računalnika ter ustvarjanje »google« računa  in elektronske  pošte »g-mail«), rekreacijske dejavnosti (pohodništvo, vitalnica, plesne), učenje in urjenje ročnih spretnosti (kleklanje, kvačkanje), tematske delavnice (izdelava mila in sveč), kulturne vsebine (kulturna klepetalnica, gledališki abonma),vsebine za osebnostno rast (Tega živga vse toka). Vključili smo se v projekt Kruh nas povezuje (delavnice za učence, odrasle; vzpostavili nov študijski programa »K(r)uharije). Pred izidom je publikacija z enakim imenom. Spomladi in poleti je delovala skupina Zeliščarji (zeliščarske delavnice in izdaja publikacije Zelišča iz narave, z domačega vrta ali balkona).

V programe univerze je vključenih več kot 300 slušateljev. Vsi so iz naše občine razen osmih, ki prihajajo iz občin Hrpelje – Kozina, Pivka, Postojna in Koper ter iz Trsta.    

Odprti smo  za vse generacije, saj se zavedamo, kako zelo je pomembno medgeneracijsko učenje in sodelovanje, ki ga podpira in izvaja tudi naša univerza. Medgeneracijsko učenje se izvaja v študijskih krožkih, skupinah, ustvarjalnih delavnicah in različnih projektih.

Občni zbor DU3ŽO

Na ravni univerze sta bili organizirani dve strokovni ekskurziji. Posamezne študijske skupine pa so izvedle tudi več »svojih« strokovnih ekskurzij.

Aktivno smo sodelovali v mreži Slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje.

Iz finančnega poročila je razvidno, da smo skrbno gospodarili z razpoložljivimi sredstvi. To je bilo možno, ker smo veliko dejavnosti opravili s prostovoljnim delom.

Volitve novega upravnega odbora in ostalih organov ter predsednice društva so potekale tajno. Tudi v naslednjem mandatu bo društvo vodila, prizadevna in zaslužna dosedanja predsednica, Nevenka Tomšič.

Zavedajoč se, da je izobraževanje potni list za prihodnost, kajti jutri pripada  tistim, ki se nanj danes nanj pripravljajo, je načrt za naslednje študijsko leto zelo bogat. Načrtujemo delovanje že obstoječih in ustanovitev nekaj novih študijskih skupin, obenem pa članstvo lahko predlagajo tudi nove študijske vsebina oziroma programe.

Zbor je pozdravila gospa Jožica Žibert predsednica, Društva invalidov Ilirska Bistrica, s katerim že vrsto let sodelujemo. Številni posamezniki so včlanjeni v obe društvi.

V kulturnem programu , ki je popestril delo zbora, so sodelovali Ženski pevski zbor Prem, recitatorki Jasna Cimperman in Ivanka Bratovič. Poseben aplavz so požele plesalke, novoustanovljene skupine Ta Prave.

Marija Gaberšnik

(Fotokolaž: Ivanka Bratovič)

 

 

 

 

Na prejšnjo stran