OBČINA ILIRSKA BISTRICA POSTAJA BRANJU PRIJAZNA OBČINA

Objavljeno dne 17. marec 2023

Občina Ilirska Bistrica je na poti, da postane branju, knjigi prijazna občina, zato bo v bodoče aktivno podpirala vse dejavnost v podporo razvoju bralne kulture, to pa so seveda dejavnosti Knjižnice Makse Samsa in Literarnega društva Ilirska Bistrica, s katerimi pripravlja pester nabor dogodkov za odrasle in otroke.

BRANJU PRIJAZNA OBČINA1

 

Prvi dogodek, ki ga bo občina podprla ob svetovnem dnevu poezije, se bo odvijal v okviru svetovnega dneva poezije, v soboto, 25. marca 2023. Knjižnica Makse Samsa bo namreč tega dne ponovno organizirala Pohod po Maksini poti. Pohodniki se bodo ob 14. uri zbrali pred knjižnico. Od tod jih bo pot vodila do rojstne hiše Makse Samsa, nato pa si bodo lahko ogledali vitraže v cerkvi sv. Mihaela in tam prisluhnili avtorju teh vitražev, Janezu Škrlju, ki bo spregovoril o svojem delu in o bogati kulturni dediščini Dolnjega Zemona. Zaključek pohoda bo na tamkajšnjem gradu.

Maksa_Samsa

 

Pohod bo obogatil kulturni program, v katerem bodo sodelovali še direktorica knjižnice mag. Damijana Hrabar, člani Literarnega društva Ilirska Bistrica, Pevska skupina Vasovalec, Jože Šircelj.

 

Na mednarodni dan knjig za otroke, 2. april, bo Občina Ilirska Bistrica organizirala predstavo za otroke s pripovedovanjem zgodb v obliki japonskega gledališča, kamišibaja. Nastopili bosta Vlasta Markočič in Vesna Marion.

branje pod drevesom

 

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic, 23. aprilu, pa bomo na placu, Titovem trgu, literarno društvo, knjižnica in »občina« skupaj organizirali izmenjevalnico knjig ter vse občane in občanke povabili k branju odlomka iz najljubše knjige ali lastnega odgovora na vprašanje Zakaj imam rad svoj domači kraj.

branje knjige v naravi

 

O podrobnostih vseh napovedanih in morda še kakšni dodatni prireditvi vas bomo obveščali sproti. Za vroče poletne dni namreč razmišljamo o dodatnih dogodkih, ki bi spodbujali k dvigu bralne kulture in nam vsem popestril počitnice.

Vabljeni, da se nam pridružite na Maksini poti. Morda bomo skupaj našli še kakšno zamisel.

 

 

Na prejšnjo stran