V ZELENEM SRCU NOTRANJSKE

Objavljeno dne 17. marec 2023

Skupina  Spoznavajmo svet in domovino pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica je 14. marca 2023 obiskala grad Snežnik, ki je umeščen v čudovito naravno okolje.  

Nekdaj je bil utrjena postojanka, kasneje središče velikega posestva, imeniten lovski dvorec, danes pa je muzej, ki slovi po originalni notranji opremi. Je kulturni spomenik državnega pomena.

Sprehodili smo se po štirih grajskih etažah, zastali pred številnimi lovskimi trofejami in se za hip spremenili v nevidne opazovalce  knezov Hermana in Urlika ter kneginje Ane. Preselili smo se še  grajsko pristavo, kjer domujeta Polharski muzej in lovska zbirka. Polharstvo je bilo za revne prebivalce dodaten vir zaslužka in pomemben vir prehrane. Vplival pa je tudi na obrt strojenja kož in kožuharstvo.                                                                                        

V Medgeneracijskem centru Loške doline smo se na koncu srečali  s predstavniki Društva upokojencev Loška dolina, ki so nas prijazno sprejeli in nam predstavili bogato dejavnost svojega društva. Z besedami in podobami so opisali svojo občino, ki je pravo «zeleno srce« Notranjske in svojimi neodkritimi kotički vabi, da jo spet obiščemo!

M. Gaberšnik

Kolaži: Ivanka Bratovič

v zelenem srcu notranjske3.jpgv zelenem srcu notranjske2.jpgv zelenem srcu notranjske1.jpgv zelenem srcu notranjske0.jpg

Na prejšnjo stran