ČEMAŽEVI DNEVI TUDI PRI IVANKOTOVIH IN V BARU KOČANIJA

Objavljeno dne 29. marec 2023

V okviru letošnjih Čemaževih dnevov na Zelenem krasu, v organizacijo katerih so se povezali RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Zavod Znanje, OE Turizem, bodo v aprilu potekale kar tri aktivnosti, namenjene dvigu kulinarične ponudbe destinacije, povezovanju gostinskih ponudnikov in prenosu znanj ter ozaveščanju prebivalcev o koristih in uporabi divje hrane.

Čemaževe dneve 2023 začenjamo 12. aprila z delavnico Divja hrana za vsak dan, ki jo bo vodil strokovnjak Jože Podboj. Kot poznavalec "divje hrane" bo z udeleženci delil svoje izkušnje pri nabiranju čemaža, recepte za pripravo jedi in nasvete za shranjevanje tega živila. Kuharski mojstri iz bistroja Perspektiva pa bodo jedi iz čemaža tudi pripravili za pokušino.  

Čemaž, ki je znan tudi kot medvedji česen, je zaradi svojih lastnosti eden najstarejših in najbolj priljubljenih zdravilnih zelišč med živalmi in ljudmi. Legenda pravi, da je ime dobil zaradi rjavih medvedov, ki jim je bil čemaž pogosto prvi vir hrane po zimskem spanju, to okusno zelišče pa naj bi jim obnovilo vitalnost in moč. Ta užitna rastlina, ki obilno raste tudi v gozdovih Zelenega krasa, bo torej tema brezplačne delavnice, ki bo potekala v novem gostinskem objektu Bistro Perspektiva v Velikem Otoku.

Delavnici bo 14. aprila sledil kulinarični dogodek, na katerem se bodo z izvrstnimi 8-hodnimi meniji skupno predstavili gostinski ponudniki Postojne in Pivke. Deset gostincev iz Zelenega krasa bo jedi na temo čemaža gostom ponudilo ob spremljavi izbranih vin in glasbe. Kulinarično doživetje, za katerega bo potrebno odšteti 80 EUR, bo prav tako potekalo v bistroju Perspektiva, gostinskem objektu, ki ga je pred kratkim Zavod Znanje Postojna preko javnega poziva oddal v najem lokalnemu podjetju Štorja pod stopnicami in bo namenjen tudi tovrstnim vsebinam.

Čemaževi dnevi se bodo nadaljevali še do konca meseca aprila, in sicer pri vseh desetih ponudnikih, ki so se vključili v pobudo. To so turistična kmetija Ivankotovi, Morski konjiček, Bar Kočanija, Bistro Štorja, Bolk bar, Smrekarjeva domačija, Gostilna pri Zotlarju, Guesthouse Mirjam, Gostilna Špelca in EkoTurizem Hudičevec. Gostom bodo ponudili tri-hodne menije na temo čemaža in divje hrane po enotni ceni 19 EUR.

Organizatorji so z odzivom ponudnikov zelo zadovoljni in upajo, da bo odslej tako nadgrajena kulinarična ponudba destinacije postala stalnica in da se ji bodo pridružili še drugi gostinski mojstri. Več informacij o Čemaževih dnevih Zelenega krasa 2023 je na voljo na spletnih straneh RRA Zeleni kras in Turizem Postojna.

RRA Zeleni kras

cemaž

Na prejšnjo stran