OD DOMA MAKSE SAMSA K MOJSTROVINAM JANEZA ŠKRLJA

Objavljeno dne 24. april 2023

Od doma Makse Samsa k mojstrovinam Janeza Škrlja

Ob svetovnem dnevu knjige

Ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu, smo se ljubitelji domače kulturne dediščine, kulturnega ustvarjanja in knjig minuli konec tedna udeležili dveh dogodkov, ki so jih organizirali Knjižnica Makse Samsa, Literarno društvo Ilirska Bistrica in Občina Ilirska Bistrica.

Kar sto udeleženk se nas je v soboto, 22. aprila, zbralo pred knjižnico in krenilo na Pohod po Maksini poti. Naša prva postaja je bila pesničina rojstna hiša, tistim, ki Makse Samsa nismo osebno poznali, pa je njeno osebnost skozi pripoved spominov nanjo opisal Jože Šircelj z Dolnjega Zemona.

Po koncu kulturnega programa pred domom Makse Samsa nas je na pragu zemonske cerkve sv. Mihaela pričakal zbiratelj in ljubitelj slovenske in še posebej zemonske kulturne dediščine Janez Škrlj. Natrosil nam je nekaj zanimivih drobcev iz pestre zgodovine in kulturne dediščine Dolnjega Zemona, nato pa nas povabil v notranjost cerkve, ki jo od lanskega leta krasi 15 postaj križevega pota, plod njegovega (in hčere Vanje) 14-letnega mojstrskega dela.

V nedeljo, na sam dan knjige, založništva in zaščite avtorskih pravic, pa smo na vrtu gostilne Triglav v središču mesta pripravile izmenjevalnico knjig, na katero so obiskovalci prinesli svoje knjige ali pa si vzeli katero izmed prinesenih knjig oziroma knjig, ki so jih v izmenjevalnico prinesli drugi bralci.

Več o križevem potu izveste v prispevku Katje Kirn Vodopivec, objavljenem v Primorskih novicah ali prek povezave https://www.iskreni.net/oce-in-hcerka-ki-sta-skupaj-izdelala-krizev-pot/ .

 

Foto: DJ

Maksa Samsa pohod 1Maksa Samsa pohod 2.jpgMaksa Samsa pohod 4.jpgMaksa Samsa pohod 3.jpgMaksa Samsa pohod 5.jpgMaksa Samsa pohod 6.jpgMaksa Samsa pohod 7.jpgMaksa Samsa pohod 8.jpgMaksa Samsa pohod 9.jpgMaksa Samsa pohod 8.jpgMaksa Samsa pohod 10.jpgMaksa Samsa pohod 11.jpg

izmenjevalnica knjig plac

 

Na prejšnjo stran