LIKOVNO IZOBRAŽEVANJE »POLNOST PRAZNINE« V ILIRSKO BISTRICO PRIVABILO UMETNIKE IZ JUŽNE PRIMORSKE

Objavljeno dne 26. april 2023

Na Javnem skladu za kulturne dejavnosti razpisujejo državne tematske likovne razstave že od leta 2008. Z njimi želijo spodbuditi ljubiteljske ustvarjalce k razmišljanju o možnostih ustvarjalnega izražanja, k nadgrajevanju znanja in veščin ter k iskanju novih likovnih rešitev. Izbrano temo ponujajo kot izziv, ki naj razširi likovno in miselno obzorje ustvarjalcev pa tudi likovnega občinstva. Naslov letošnjega razpisa je »Polnost praznine«. Tema je likovni prostor kot eden izmed ključnih gradnikov likovnega dela. Elementi, ki predstavljajo polnosti ali praznine, so v njem enakovredni. Zato so odnose med polnim in praznim, ospredjem in ozadjem, med glavnim motivom in okoljem, ki ga obdaja, med pozitivnim in negativnim prostorom ali med polno materijo in praznino likovni umetniki skozi zgodovino raziskovali in interpretirali na različne načine. Prav to bodo počeli tudi likovni ustvarjalci, ki bodo letos sodelovali na razpisu Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Da jim bo delo vsaj nekoliko olajšano, imajo možnost udeležbe na regijskih likovnih izobraževanjih. Eno takih je bilo aprila tudi v Ilirski Bistrici. Vodil ga je akademski slikar Janez Zalaznik. On je tudi soavtor priročnika z istim imenom »Polnost praznine«. Janez Zalaznik je leta 1987 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo. Poleg slikarstva se ukvarja s fotografijo, grafičnim oblikovanjem, pedagoškim delom in likovno publicistiko. Izobraževanja, ki je potekalo v OŠ Antona Žnideršiča, so se udeležili ljubiteljski slikarji s celotne Južne Primorske. Potekalo je v dveh delih. Prvi del je bil namenjen teoretičnemu delu, drugi del pa so tvorile praktične vaje na razpisano temo.

Slikarji, fotografi in kiparji z Južne Primorske, ki bodo sodelovali na razpisu, morajo svoja dela zaključiti in oddati do začetka junija. Njihove stvaritve bo pregledal likovni kritik Dejan Mehmedovič in izbral tiste, ki bodo uvrščene na regijsko tematsko razstavo za Južno Primorsko. Ta bo v Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici meseca oktobra. Po vsej Sloveniji bodo regijske tematske razstave organizirane od začetka septembra do konca decembra 2023 v vseh regijskih koordinacijah: Celje, Dolenjska, Bela Krajina in Posavje, Gorenjska, Južna Primorska, Koroška, Maribor, Osrednja Slovenija, Pomurje, Ptuj in Severna Primorska. Državni selektor Robert Lozar pa bo na teh razstavah izbral najboljša dela za deveto državno tematsko razstavo, ki bo v letu 2024 v Loškem muzeju v Škofji Loki.

Tekst in foto: Igor Štemberger

likovno izražanje polnost praznine1

likovno izražanje polnost praznine 2

Na prejšnjo stran