Novinarska konferenca pred občinskim praznikom

Objavljeno dne 30. maj 2023

Vodstvo Občine Ilirska Bistrica je danes gostilo predstavnice medijev, povod za delovno srečanje pa je bil letošnji občinski praznik. 

Župan dr. Gregor Kovačič je novinarkam predstavil letošnje občinske nagrajence, med njimi bodočega novega častnega občana Ilirske Bistrice, Vojka Čeligoja, kateremu gre največja zasluga za večdesetletni razvoj številnih dejavnosti v občini in za prepoznavnost občine.

Obenem so župan in sodelavci predstavili že izvedene in tekoče zadeve, s katerimi se letos ukvarjamo na Občini Ilirska Bistrica. 

Največja letošnja naložba, ki mora biti nared jeseni, je graditev vodovoda Rodik - Ilirska Bistrica z zgraditvijo tudi vodohrana v Ilirski Bistrici in vgraditvijo vse infrastrukture v telo Levstikove ulice v Ilirski Bistrici (obstoječi in nov cevovod za pitno vodo, električno in vse druge napeljave). Trenutno so odprta delovišča še med Rjavčami in Pregarjem, pod Pregarjem in pod Tominjami, izvajalec del pa se pripravlja na začetek graditve pri Harijah.

Za saniranje starih odkoljskih bremen bomo iz občinskega proračuna letos in prihodnje leto porabili skoraj 685 tisoč evrov. Za odstranitev odpadkov iz TOK-a je občina že prejela račun za 40.265 evrov, v vrednosti 13.308 evrov bo pooblaščeno podjetje razrezalo in odstranilo že strjeni mazut, ki se še vedno nahaja v območju nekdanje tovarne. 

Občinska uprava čaka na okoljevarstveno dovoljenje za mletje odpadkov, v nekaj desetletjih nakopičenih na območju Knežaka in Bača (območje bivšega Javorja, na katerem so odloženi raznovrstni odpadki - od gradbenih do komunalnih). Poseg sledi odločbi inšpektorja za kmetijstvo, po kateri je treba parcele vrniti kmetijski rabi. V proračunih za 2023 in 2024 je za sanacijo bačke deponije (le občinske parcele) predvidenih 203.965 evrov, za deponijo v Knežaku pa 427.206 evrov. 

Energetska sanacija Zdravstvenega doma in OŠ Antona Žnideršiča se je že začela, ta teden se začenja tudi uvedba v drugo fazo rekontrukcije konstrukcije vaškega doma Podgraje, v pripravi je razpisna dokumentacija za graditev gasilskega doma v Podgradu. 

Cesto v Mereče bomo preplastili v četrtek (letos 718.141 evrov), cesta Mala Bukovica  - Koseze bo nared do konca julija (letos 1,07 milijona evrov). 

Predvidoma jutri, 31. maja, začne delovati nova občinska spletna stran, Občinski svet Ilirska Bistrica pa je tudi potrdil sklep o uvedbi participativnega proračuna, za katerega postopki se začnejo 10. junija. Občinsko vodstvo je novinarke seznanilo tudi s prijavami (v vlogi projektnega ali vodilnega partnerja) za kandidiranje na projektih odprtih razpisov INTERREG programa Slovenija – Hrvaška.

 

 

Na prejšnjo stran