Bralni uspehi naših osnovnošolcev

Objavljeno dne 10. maj 2023

April je mesec knjige, 2. aprila obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke, 23. april pa je proglašen za svetovni dan knjige in avtorskih pravic, za šolarje pa april pomeni zaključek Bralne značke. Tudi letos smo ga tradicionalno obeležili v duhu sodelovanja med osnovnimi šolami iz naše občine in bralce nagradili z nastopom dveh priznanih slovenskih avtoric, Irene Cerar in Cvetke Bevc.

V ponedeljek, 17. aprila, nas je v Domu na Vidmu obiskala pripovedovalka, avtorica več vodnikov, urednica in planinska vodnica Irena Cerar. Preko ilustracij slovenskih ilustratorjev iz njenih Pravljičnih poti nas je popeljala v svet čarobnih bitij, nenavadnih krajev in zanimivih ljudskih pravljic, ki jih je spoznavala na svojih številnih potepanjih po Sloveniji in obmejnih pokrajinah. Učenke in učenci od prvega do petega razreda OŠ Antona Žnideršiča, OŠ Dragotina Ketteja, OŠ Jelšane, OŠ Kuteževo in OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad so dvakrat napolnili dvorano Doma na Vidmu in uživali v poslušanju ter aktivnem soustvarjanju zgodb z izvrstno pripovedovalko.

Irena Cerar je ob koncu nastopa zapisala: »Vedno z veseljem pridem k vam. Ni lepšega kot dvorana, polna radovednih, iskrivih otrok, ki jih lahko zapelješ z zgodbo. Hvala vam za čudovito dvorano, ki vam jo lahko mnoge šole zavidajo. In iskrena hvala za skrbno pripravo dogodka – vsem nam je bilo v slast!«

Teden kasneje, 24. aprila, pa so se starejši bralci od šestega do devetega razreda srečali s pisateljico, scenaristko in glasbenico Cvetko Bevc. Predstavila jim je svoje delo in uprizorila  odlomek iz priznanega mladinskega romana Desetka. Ob koncu srečanja je učence spodbudila k vprašanjem in jim nanje prijazno odgovorila. Vse zlate bralke in bralce, ki so brali za bralno značko vseh devet osnovnošolskih let, je ustvarjalka povabila na oder, da so se skupaj fotografirali. Njen nastop so si ogledali učenci OŠ Antona Žnideršiča in OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice, OŠ Jelšane in OŠ Rudolfa Ukoviča iz Podgrada.

Pisateljica Cvetka Bevk učencem sporoča: »Hvala za zavzeto spremljanje dogodka vsem mladim bralcem. Vprašanja so bila ravno prav hudomušna in zvedava. Bilo mi je v veselje. Želim še veliko veselih ur ob branju knjig.«

Posebej se zahvaljujemo hišniku Doma na Vidmu in tonskemu tehniku za prijazno pomoč pri izvedbi nastopov ter Občini Ilirska Bistrica za izposojo dvorane in finančno podporo, s katero nam je omogočila organizacijo teh za učence izredno dragocenih druženj.

Šolske knjižničarke pozdravljamo pobudo Občine za pridobitev naziva Branju prijazna občina in se veselimo podobnih bralnospodbujevalnih dogodkov, ki bodo vključevali tudi mlajše  občane.

Iskrene čestitke vsem bralcem! Vidimo se naslednje leto.

 

                                                                        Gabriela B. Blokar

                                                                                                 OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica

Bralni uspehi Cvetka Bevc (002).jpgBralni uspehi Irena Cerar 2023 (002).jpgBralni uspehi Ob nastopu Cvetke Bevc (002).jpgBralni uspehi Zlati bralci 0.jpg

Na prejšnjo stran