VADBA ZA BOLNIKE S PLJUČNIMI OBOLENJI IN ALERGIJAMI TUDI V ILIRSKI BISTRICI

Objavljeno dne 09. marec 2023

Organizirana vadba pod vodstvom fizioterapevta bo potekala vsak torek popoldan v Domu na Vidmu. Udeležba je za člane Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije brezplačna.

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije (DPABS) si je med drugim zadalo cilj sodelovanje v rehabilitaciji ljudi z boleznimi dihal in alergijami. V ta namen, kot je povedala članica izvršnega odbora pri DPABS Marjana Bratkovič, organizirajo vadbo pod strokovnim vodenjem fizioterapevta, ki vključuje dihalne vaje, vaje za gibljivost, moč, ravnotežje. Vabijo tudi sorodnike, prijatelje, sosede, sodelavce, ki imajo bolezni dihal, da se jim pridružijo.

Vadba, ki je za člane društva brezplačna, poteka čez celo leto (razen julija in avgusta) na več lokacijah po Sloveniji. V Domu na Vidmu bo na sporedu vsak torek od 17. do 18. ure. Vadbe potekajo v manjših skupinah, zato je število mest omejeno in je potrebna prijava. Prijavite se lahko po e-pošti prijavnica@dpabs.si ali na tel. 01 427 44 44 ob torkih in četrtkih med 9. in 13. uro.

pljučna bolezen2

V DPABS, ki deluje že več kot trideset let, združujejo bolnike z boleznimi dihal in alergijskimi boleznimi, njihove svojce in zdravstvene delavce na območju celotne Slovenije. Imajo 3200 članov. Slaba tretjina njihovih članov je astmatikov, ostali so alergiki, bolniki s pljučnim rakom in bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB).

Imajo tudi člane, ki niso bolniki. To so podporniki društva, ki s članarino, donacijami in nekateri tudi z aktivnim sodelovanjem društvu pomagajo pri uresničevanju njihovega poslanstva. Doseči želijo zmanjšanje kroničnih bolezni dihal in alergij prav tako pa tudi omiliti (ekonomske in socialne) posledice bolezni za obolele in njihove družine ter tako zboljšati kvaliteto njihovega življenja.

Svojim članom nudijo rehabilitacijski oddih v zdravilišču Strunjan, organizirajo pa tudi letno srečanje v različnih krajih po Sloveniji, delavnice za bolnike z astmo in KOPB, območna srečanja, druženja, predavanja in pohode ter brezplačno izposojo prenosnih kisikovih jeklenk in izmenjavo izkušenj bolnikov.

Vsak torek med 11. in 13. uro na telefonski številki 051 66 33 85 na vprašanja odgovarja zdravnica specialistka za pljučne bolezni. Vprašanja lahko bolniki napišejo tudi po e-pošti pomoc.pljuca@gmail.com. Ker so nevladna humanitarna organizacija, se na zdravnika lahko obrnejo tudi bolniki, ki niso člani DPABS.

V društvu k članstvu vabijo tudi nove bolnike, njihove svojce kot zdrave podpornike in zdravstvene delavce, da skupaj pomagajo širiti zavest o pomembnosti rekreacije pljučnih bolnikov.

 

Na prejšnjo stran