PREDSTAVITEV PROGRAMA SVIT TUDI V ILIRSKI BISTRICI

Objavljeno dne 20. marec 2023

Ob mednarodnem ozaveščanju raka prebavil v mesecu marcu  bodo v petek, 24. marca, v Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica pripravili Svitov dogodek.

Na tem srečanju boste pridobili koristne informacije o pravočasnem prepoznavanju morebitnih bolezenskih sprememb, povezanih z nastankom raka debelega črevesa ali danke, kako vpliva na tveganje tega raka nezdrav življenjski slog, kaj je kolonoskopija in kako poteka presejalni program Svit.

SVIT je državni preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb ter raka na debelem črevesu in danki. Na omenjenem dogodku se boste imeli priložnost sprehoditi skozi napihljiv model debelega črevesa in otipati bolezenske spremembe na sluznici črevesa.

Rak na debelem črevesu in danki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Mnogi, ki imajo zgodnjo obliko te bolezni, se je sploh ne zavedajo, ker se bolezen dolgo razvija brez očitnih bolezenskih znakov. Program Svit omogoča, da to obliko raka odkrijemo dovolj zgodaj tudi pri ljudeh, ki še ne zaznavajo zdravstvenih težav.

Bolezen je v začetni fazi povsem ozdravljiva, človeku pa ohrani kvaliteto življenja. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb – polipov (iz katerih se v veliki večini primerov razvije rak na debelem črevesu in danki), lahko to obliko raka popolnoma preprečimo. Več o programu Svit si lahko preberete tukaj

V petek,  24. 3. 2023, se nam od 9. do 14. ure  pridružite na parkirišču pred rentgenom!

polipisvit

Na prejšnjo stran