20. OBLETNICA ILIRSKOBISTRIŠKIH PLANINSKIH VETERANOV

Objavljeno dne 23. marec 2023

Minilo je polnih dvajset let, odkar smo se prvič zbrali. Tega leta nas je veliko prezgodaj  zapustila naša vedno vedra in nasmejana planinska prijateljica Ada Rolih. Tako smo ohranili v svojih srcih do današnjih dni.

Nekako smo verjeli, da bi bila zadovoljna, da se zberemo in preživimo lep večer ob pogovoru ter obujanju planinskih spominov na izlete v gore in številne akcije na Snežniku ter akcije za našo belo goro Snežnik.

In tako se je začelo. Pobudnica in duša vseh naših srečanj je bila Jožica Knafelc. Prvo je bilo na Topolcu, sledila so srečanja v Sušaku in najpogosteje pa na Zemonski vagi.

Potem ko smo se zbrali, nas je z izbranimi besedami pozdravil starosta planinstva na Bistriškem Vojko Čeligoj.

Vsa srečanja smo popestrili s predavanji in z računalniško projekcijo.

Albert Ličan nam je predstavil izredne alpinistične uspehe AO Obalnega PD v Himalaji. Naš vrhunski botanik Boštjan Surina nas je vodil od cveta do cveta in po cvetnih poljanah od Krna do Komov. Z Edijem Polhom smo bili na inkovskih poteh v Peruju, z Marico Gaberšnik v Kaliforniji in Severnem Pakistanu, svoje vtise iz Libanona je predstavila naša članica Dolores Kastelic, Tomaž Kastelic  nam je približal Čile, Darko Benigar pa Grčijo.

Dvajseto obletnico smo posvetili žal lani preminuli Jožici Knafelc. Kljub bolezni nas je spodbujala, naj se dobivamo tudi v prihodnje. Za to je pooblastila Lilijano Samsa.

Po Lilijanini zaslugi smo se  10. marca 2023 zbrali pri »Korajžniku«. Uvodni nagovor je imela Dora Kalčič, ki se je sprehodila po dvajsetih letih našega delovanja. Med nami smo pozdravili nekdanjega predsednika PD Janeza Žiberta, pozdrave pa smo poslali tudi Vojku Čeligoju.

S trenutkom zbranosti smo se poklonili naši dragi Jožici.

V duhu vseh dosedanjih srečanj smo ohranili vedro razpoloženje in v živahnem klepetu obujali planinske spomine.

Marica Gaberšnik

Dvajser let planinskih veteranov

 

 

 

 

 

Na prejšnjo stran