Harije: POZOR, ŽABE NA CESTI!

Objavljeno dne 28. marec 2023

Medtem ko se zima na eni strani počasi poslavlja, se na drugi strani žabe in druge dvoživke počasi zbujajo iz zimskega dremuckanja. Cesta med naseljema Harije in Zalči bo tako v prihodnjih dneh spet ena izmed pomembnejših naravovarstvenih točk v državi.

 

Državna cesta namreč prečka območje med dvema akumulacijskima jezeroma Mola in Klivnik. Ti dve jezeri sta sicer veliki mrestišči za dvoživke - predvsem v spomladanskem času se k njima selijo živali iz bližnje okolice.

 

V teh dneh smo v objektiv ujeli delavce CPK, ki so po navodilu državnega upravljavca cest, namestili 1520 metrov varovalne ograje na obeh straneh ceste, in sicer kot ukrep zaščite dvoživk ob državni cesti. S hitro namestitvijo varovalnih ograj so torej prispevali svoj prispevek k varovanju narave, za kar si zaslužijo pohvalo.

 

Glede na to, da bo cesta med naseljema Harije in Zalči v prihodnjih dneh polna živali in da bodo ob cesti vidni tudi pobiralci, ki bodo dvoživkam pomagali prečkati cesto, je na mestu poziv, da poskrbimo za varnost vseh. Tako živali kot ljudi. Omejitev na omenjenem odseku je sicer 90 km na uro, v teh dneh pa ne bo odveč dodatna previdnost. Testni preizkus vožnje na omenjenem odseku je ta konec tedna pokazal, da je cesta v času selitve dvoživk lepo prevozna pri 60 kilometrih na uro.

Petar Bacio

Foto: Petar Bacio

Harije pozor žabe1.jpgHarije pozor žabe 2jpg.jpgHarije pozor žabe3.jpgHarije pozor žabe5.jpgHarije pozor žabe4.jpg

Na prejšnjo stran