URADNA OTVORITEV PRENOVLJENE VELIKE DVORANE V DOMU NA VIDMU

Objavljeno dne 16. november 2018

Novo ozvočenje in nova razsvetljava sta razveselili 300 gledalcev, ki so si ob uradni otvoritvi velike dvorane v Domu na Vidmu v soboto, 3. novembra 2018, ogledali komedijo »Gušto gre na romanje«. Kulturno upravno središče v stavbi bo kmalu zaživelo.

»V okviru urejanja Doma na Vidmu smo zaključili z adaptacijo velike dvorane, ki smo ji dodali 50 sedežev. V dvorani, ki sedaj sprejme 300 gledalcev, smo montirali novo razsvetljavo in uredili novo ozvočenje. Prej smo imeli kable, ki so bili vidni in so ležali po tleh, sedaj pa so zvočniki pritrjeni na steno in je pot za evakuacijo popolnoma prosta. Prepričan sem, da nam bo dvorana dobro služila in če se bodo načrti uresničili, bomo na prostoru, kjer stoji telovadnica osnovne šole Dragotina Ketteja, zgradili novo dvorano. Omenjena dvorana bi imela 1079 sedežev in bi skupaj z malo dvorano, ki ima 100 sedežev, in veliko dvorano, ki ima 300 sedežev, tvorila svojevrstno kulturno središče Ilirske Bistrice,« je v svojem nagovoru povedal bistriški župan Emil Rojc.

 

Adaptacija velike dvorane pa je del celovitega preurejanja Doma na Vidmu, ki bo kmalu zaživel kot upravno kulturni center mesta, saj bo že 10. decembra 2018 v prvem nadstropju Doma na Vidmu z delovanjem pričela Upravna enota Ilirska Bistrica.  Zadovoljstva, da gre vse po načrtih, ni mogel skriti župan Rojc, ko je dejal: »V Domu na Vidmu se zaključuje investicija, za katero je država namenila približno milijon evrov. V stavbi bodo urejeni prostori za državne organe: upravna enota, center za socialno delo in zavod za zaposlovanje. Zelo sem zadovoljen, da bo obdržalo službo več kot šestdeset ljudi. Ta administrativni center bo vam – občankam in občanom, omogočal da boste vse storitve dobili na enem mestu«.

 

Uradne otvoritve prenovljenega bistriškega kulturnega hrama se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, ki je izpostavil pomembnost upravnega središča za občane Ilirske Bistrice: »Nocoj sem prišel v Ilirsko Bistrico, ker me je zelo zanimalo, kako ste preuredili vaš Dom na Vidmu. Ta kulturno administrativni center bo omogočal, da bo Ilirska Bistrica upravni center tudi v prihodnje. Ko namreč država nekje zgradi svoje prostore, država tam tudi ostane. Ko hodim po občinah, opažam, da nastajajo nova središča. Kaj nam pomaga, če se uredijo Ljubljana, Maribor in Celje, če mi živimo drugod? Nam je pomembno, da je kraj, kjer mi živimo, in kjer vrtec obiskujejo naši otroci, urejen in razvit.  Gospod župan je s to pridobitvijo vašemu kraju dolgoročno omogočil status središča in ob tej priložnosti mu za ta uspeh iskreno čestitam«.

Gušto gre na romanje

Po uradnem delu slovesnosti je sledil ogled monokomedije Gušto gre na romanje, ki jo je Občina Ilirska Bistrica ob tej priložnosti podarila občanom. Nadarjeni igralec Primož Forte, zvezda domače serije Ena žlahtna štorija, je še enkrat več pokazal, zakaj je Avguštin Rebula eden najbolj priljubljenih likov serije, ki je pred televizijske ekrane prikovala veliko število gledalcev in je v lanskem letu osvojila viktorja za najboljšo televizijsko oddajo.  Igralec Slovenskega stalnega gledališča Trst je z domiselno vsebino in pristnim dialektom umetniško pričaral domačo briško atmosfero ter prepričal bistriško občinstvo, ki ga je med samo predstavo nagradilo s številnimi salvami smeha in spontanimi ovacijami. Komična predstava, ki je bila pred tednom dni premierno izvedena v Avditoriju Portorož, se je pokazala kot  izvrsten izbor, s katerim sta Občina Ilirska Bistrica in Tic Ilirska Bistrica razveselili obiskovalce kulturnih dogodkov v mestu.

IMG_5429.JPGIMG_5438.JPGIMG_5463.JPGIMG_5412.JPGIMG_5454.JPG

 

 

Na prejšnjo stran