Pregled prvega desetletja delovanja Kulturnega Društva Tuščak Bač

Objavljeno dne 01. januar 2019

»Sprva smo imeli v mislih samo skromno brošuro, a smo se na pobudo Primoža Rojca, ki je bil zadolžen za oblikovanje, pregleda aktivnosti našega društva lotili malce drugače. Potrebno se je bilo usesti, se zbrati in začeti z obnavljanjem vseh mogočih aktivnosti iz preteklosti ter s pisanjem spominov ob 10-letnici našega društva,« je številčnemu občinstvu, ki se je zbralo na predstavitvi na Turistični kmetiji Požar, uvodoma zaupala Tanja Blažek, predsednica KD Tuščak Bač.

»Sprva smo imeli v mislih samo skromno brošuro, a smo se na pobudo Primoža Rojca, ki je bil zadolžen za oblikovanje, pregleda aktivnosti našega društva lotili malce drugače. Potrebno se je bilo usesti, se zbrati in začeti z obnavljanjem vseh mogočih aktivnosti iz preteklosti ter s pisanjem spominov ob 10-letnici našega društva,« je številčnemu občinstvu, ki se je zbralo na predstavitvi na Turistični kmetiji Požar, uvodoma zaupala Tanja Blažek, predsednica KD Tuščak Bač.

Med šolskimi poletnimi počitnicami je pričela z delom in po svojih najboljših močeh skušala strniti desetletno obdobje delovanja domačega društva v skromen zbornik. »Brskanje po kronikah, pisanje, razmišljanje, kako bi celotno zadevo zastavila, mi je vzelo kar precej časa. Ko so prve vrstice stekle, je nadaljevanje sledilo samo od sebe. Na stotine slik, vsaka zame zelo pomembna, različne dejavnosti, številni ljudje, ki so bili del naše poti. Vsak je prispeval svoj košček k tej uspešni zgodbi. Marsikoga, ki nas je spodbujal, podpiral in nam pomagal, žal ni na fotografijah. Listanju po kronikah ni bilo videti konca in iz prvotnega skromnega zbornika je nastal bogat pregled našega delovanja, ki je močno presegel v začetku zastavljen načrt,« je postopek nastajanja dragocenega pregleda društva podrobno opisala predsednica Tanja Blažek.

Pestro delovanje društva v prvem desetletju

Zbornik z naslovom Traja, naj traja…, ki je ugledal luč sveta konec preteklega leta, je izšel v nakladi 250 izvodov. Začne se s geografsko umestitvijo vasi, s predstavitvijo vaških znamenitosti, zgodovinskega prereza naselja in nadaljuje z zamislijo o ustanovitvi Kulturnega društva TUŠČAK Bač (Turistično umetniško športno članstvo aktivnih krajanov), ki je uradno zaživelo 27. septembra 2008. Društvo je bilo od samega začetka izjemno aktivno na več področjih in naslednje strani so posvečene dvema uspešno organiziranima Čajankama pod Tuščakom, družabnim potepanjem, pripravi domačih jedi na tradicionalni zemonski kulinarični prireditvi Mala južna, rokodelski velikonočni razstavi in sodelovanju na vseh desetih pustnih povorkah karnevala Pust je pršu v Ilirski Bistrici. Osrednja prireditev članov društva je tradicionalna proslava ob dnevu državnosti, ki jo vsako leto organizirajo ob podpori Občine Ilirska Bistrica. Aktivnosti društva redno predstavljajo na občnih zborih, ki potekajo v Gostilni Keš, pridno pa sodelujejo v spomladanski čistilni akciji in pri sprotnem urejanju vasi. Zbornik obravnava naravni nesreči, ko je v februarju 2014 kraje ob Zgornji Pivki zajel leden oklep in konec istega leta še obsežne poplave. KD Tuščak Bač je svoj kraj uspešno predstavilo celotni Sloveniji in zamejstvu, ki spremlja program RTV Slovenija in regionalni RTV center Koper, v oddaji Na obisku. V društvu so zelo aktivni tudi v času praznično obarvanega decembra, saj redno organizirajo miklavževanje, pohod z baklami k polnočnici v Knežak in silvestrovanje na prostem. V nadaljevanju so zabeleženi tudi veliki mejniki, s katerimi se srečujejo vaščani, kot so: rojstvo, poroka, okrogli jubilej in smrt, pri katerih sodelujejo tudi člani društva, ki organizirajo številne kulturne dogodke in poučna predavanja, s katerimi privabijo veliko število poslušalcev in gledalcev.  Leta 2012 so postavili učno pot Beu kamn, v okviru katere obiskovalci spoznavajo zgodovinske, kulturne in naravne znamenitosti domačega kraja in okolice. Vzdolž poti so postavili table z besedilom in slikami. Ob tej priložnosti so izdali tudi zgibanko z vsemi informacijami. Člani društva se dobro zavedajo, kako zelo je človek lahko ranljiv in potrebuje ljudi ob sebi, zato se redno odzivajo na številne dobrodelne dogodke, s katerimi pomagajo bližnjemu. Zadnje poglavje zbornika je namenjeno podrobnejši predstavitvi skupin, ki delujejo znotraj KD Tuščak Bač.

Amaterska dramska skupina KD Tuščak Bač je nastala spontano, ko se je ob sooblikovanju programa pri projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna porodila ideja o vaških klepetuljah, ki v domačem narečju obravnavajo številne zanimive teme in s prepletanjem prigod iz preteklosti z aktualnimi dogodki nasmejijo vse zbrane. Otroška folklorna skupina Tuščak se je pred občinstvom prvič zavrtela na šolski prireditvi Staršem s hvaležnostjo 11. aprila 2008. Od takrat dalje so mladi plesalci nastopili na različnih prireditvah po celotni občini, svoje plesno znanje pa so pokazali tudi pred kamerami RTV Slovenija na snemanju oddaj Na zdravje in Na obisku. Ob ljudskih pesmih, igrah in plesih otroci rastejo, se družijo in veselijo majhnih ter preprostih stvari v življenju, za kar so njihovi nastopi vedno nagrajeni z bučnim aplavzom. Kulturno društvo Tuščak pa neguje tudi bogato pevsko tradicijo, saj premore kar dve pevski skupini. Prva je Vokalna skupina Pasarela, ki je nastala decembra 2015, ko se je oblikoval kvartet z Beuga kamna. Strastni jadralci poslušalce redno popeljejo na vokalno jadranje s slovenskimi ljudskimi pesmimi, slovenskimi popevkami in dalmatinskimi klapskimi skladbami.  Druga pa je Ženska pevska skupina Tuščak Bač, ki je bila ustanovljena jeseni leta 2008. V desetih letih delovanja se je število pevk spreminjalo in se ustalilo na petnajsterici, ki zavzeto prepeva pod vodstvom Morene Hostinger. Ženska pevska skupina Tuščak Bač namerava s svojim udejstvovanjem na ljubiteljskem glasbenem področju tudi v prihodnje plemenititi in krepiti kulturo domačega okolja. Zbornik zaključujejo gradbena dela v središču Bača v letih 2009 in 2010, uspeli referendum o ustanovitvi samostojne Krajevne skupnosti Bač in slavnostno odprtje mostu na Baču. 

Nasvidenje čez deset let

»Že deset let soustvarjamo, oblikujemo sami sebe, našo skupnost in kraj, v katerem delujemo in živimo. Na to pot, ki smo jo prehodili skupaj, sem ponosna, pa naj se zdi kratka ali dolga. Bila je posuta z veseljem in radostjo, s presenečenji in novimi spoznanji, z ovirami, ki smo jih skupaj, včasih tudi ob kakšni solzi, premagali z odločnostjo in ob trdni podpori širše javnosti. Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem članom, podpornikom, našim družinam, vsem, ki nas spodbujate in cenite trud ter zagnanost društva in ste nam v tem obdobju stali ob strani. Brez vseh vas in še mnogih drugih si ob pogledu nazaj ne morem zamisliti našega dolgoletnega delovanja, zato bi poleg hvaležnosti za preteklo delo rada izrazila tudi željo po plodovitem medsebojnem sodelovanju tudi v prihodnje. Skupaj se bomo trudili, da bi zgodba, ki traja, še trajala! Se vidimo čez deset let!« je predstavitev zbornika optimistično zaključila predsednica KD Tanja Blažek.

Predstavitev zbornika so s svojim nastopom popestrile Vaške klepetulje, za glasbeno kuliso pa je poskrbel veseli trio Adijo. Po uradnem delu programa in razdelitvi zbornikov zaslužnim posameznikom, ki so pomagali pri nastanku glasila ali pa so ga finančno podprli, je sledilo prijetno druženje ob izvrstni hrani in pijači. 

 

26 pregled prvega desetletja Tuščak2

26 pregled prvega desetletja Tuščak3

 

26 pregled prvega desetletja Tuščak5

Na prejšnjo stran