LIPA PAMTI: PRETEKLOSTI NE SMEMO POZABITI!

Objavljeno dne 03. maj 2023

Na 79. obletnici opustošenja obmejne vasice v Občini Matulji so se prisotni spomnili, kako krhko je v resnici življenje in kako kruta je lahko vojna. Spominske slovesnosti v Lipi so se udeležili tudi predstavniki bistriške občine, ki so položili venec na spomenik žrtvam.

Nacisti so namreč 30. aprila 1944 na posebej okruten način v nekaj urah mučili in pobili 269 vaščanov Lipe. Med njimi je bilo tudi 96 otrok, starih od 7 mesecev do 18 let. V svojem zločinskem pohodu so pokradli imetje, odtujili vso živino in zažgali 87 stanovanjskih hiš in 85 gospodarskih poslopij.

Spomin na 269 starejših, žensk in otrok, ki so jih Nemci žive sežgali v zadnji hiši v vasi, še živi in prav na tem mestu, kjer stoji spomenik vsem žrtvam, je potekala tudi osrednja slovesnost ob 79. letnici te nezaslišane morije. Spominu na žrtve se je poleg množice domačinov, svojcev žrtev, predstavnikov Občine Matulji in predstavnikov širšega okoliša Istre in Kvarnerja tradicionalno poklonila tudi delegacija Občine Ilirska Bistrica s predstavniki Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Žrtvam velikega zločina, ki se je zgodil med drugo svetovno vojno v naši soseščini, se je poklonil župan dr. Gregor Kovačič z Bernardo Dodič in Stanislavom Zverom.

Občina Ilirska Bistrica je namreč z Lipo neločljivo povezana, saj so ravno predniki staroste bistriške fotografije Emila Maraža v družinskem Fotoateljeju Maraž v Ilirski Bistrici razvili fotografije omenjenega zverinskega pohoda okupatorjev. Člani družine Maraž so naredili kopije fotografij, ki danes predstavljajo ključni del zbirke Muzeja Lipa pamti in so pomembno pripomogle k identifikaciji žrtev tega zločina.

Predstavniki Hrvaške zveze antifašistov so leta 2016 potomcem družine Maraž podelili tudi posebno priznanje za ohranitev fotografij, ki pričajo o strašnem dnevu v požgani vasici matuljskega zaledja, in tako izkazali posebno hvaležnost za hvalevredno dejanje, ki je pomagalo osvetliti temačen zgodovinski dogodek v Lipi.

Lipa2023_169 (002) postanek pred spomenikom.jpgLipa2023_139 kinkela kovačič množica.jpgLipa2023_101 sprevod.jpgLipa2023_183 (002) venci.jpg

Na prejšnjo stran