NA POT Z DRUŠTVOM ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

Objavljeno dne 08. maj 2023

Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje v Ilirski Bistrici ponuja raznoliko izbiro znanj in aktivnosti. Ena izmed njih je pohodništvo, ki ga že šestnajsto leto vodi mentorica Dora Kalčič, za kar se ji kar na tem mestu srčno zahvaljujemo.

Hoja je lažja oblika gibanja, ki se priporoča ob marsikateri zdravstveni tegobi, kot je npr. visok krvni tlak, holesterol, diabetes ali težave s srcem.

Članice skupine se zavedamo, da je hoja koristna, prvenstveno pa nas druži še ljubezen do narave, prijetna prijateljska družba ter seveda pogovori o pomembnih in manj pomembnih temah.

Še posebej v času nedavnih vladnih prepovedi gibanja, smo se zavedale, da je živeti v drugi po površini največji občini v državi privilegij, saj toliko raznolikih poti najdemo malo kod.

Če je zimsko ali deževno vreme, našo pet do deset kilometrov dolgo hojo opravimo po asfaltni poti. Rade imamo relacije, kot so od Žabovce čez Zemon in Koseze; iz Trnovega na Črne njive, pa čez Gabrje nazaj; od Trnovega do Topolca.

Spomladi in jeseni pa imamo na voljo še makadamske poti in tako še več izbire: Srčkovo pot ali druge poti po Črnih njivah, vzpon na Katarino pri Novokračinah, vzpon na Ahec, pa tudi mimo Podtaborske stene proti Šilentabru smo šle. Po projektu Obiščimo gradišča na Bistriškem smo obiskale Trnovsko gradino na Dragi, se podale na spominski pohod Franca Poklarja na Javorje in Gradišče pri Dolnjem Zemonu ter si ogledale še Mežnarijo. Izbira je res neizmerna in v dobri družbi čas neverjetno hitro mine.

Prehodile smo tudi Kettejevo pot, pešpot Beu kamen pri Baču, učno pot v Hrpeljah, Napoleoniko med Opčinami in Trstom, sodelujemo pa tudi pri nekaterih pohodih ali akcijah drugih organizatorjev (Planinsko društvo Postojna, Dom starejših občanov Ilirska Bistrica, Knjižnica Makse Samsa).

Seznam željenih smeri in lokacij je  gotovo daljši, kakor imamo na voljo torkov, ko se srečujemo.

Če je kdo dobil idejo, da se tudi sam sprehodi po naši lepi naravi, me veseli. Verjamem, da si bomo veselo pomahali in rekli kakšno prijazno besedo.

 

Bodite dobro in se srečamo!

 

Irena Štembergar,

animatorka skupine

 

 

Na prejšnjo stran