Obletnica pobratenja z občino Devin-Nabrežina kot priložnost za obuditev sodelovanja

Objavljeno dne 12. maj 2023

Četrtega junija bo minilo 40 let, odkar je predsednik skupščine občine Ilirska Bistrica, Ivan Bergoč, podpisal sporazum o pobratenju med občinama Ilirsko Bistrico in Devin-Nabrežino. Obletnica podpisa sporazuma, ki ga je na strani občine Devin-Nabrežina podpisal  Albin Škerk, je bil povod pobude ilirskobistriškega občinskega vodstva vodstva o obuditvi nekdaj zelo živahnega sodelovanja in prijateljskih odnosov med občinama z obeh strani jugoslovansko-italijanske državne meje, ki je ločevala Slovence.

Našo pobudo je pozdravil tudi župan občine Devin-Nabrežina, Igor Gabrovec, in nas v prostorih občine v Nabrežini tudi prijazno sprejel v sredo, 10. maja 2023. Župana sta si izmenjala informacije o dogajanju v občinah, naložbah in razvojnih načrtih.

Načeloma smo se dogovorili, da zastavimo novo obdobje sodelovanja in sicer najprej tako, da si strani izmenjata seznama prireditev v obeh občinah do letošnje jeseni, ki bi se jih lahko udeležili predstavniki društev in zavodov, turistični ponudniki in vsi ostali zainteresirani iz obeh občin. 

Župan dr. Gregor Kovačič  je svojega kolega povabil na slovesnost ob letošnjem prazniku občine Ilirska Bistrica, Bistričani pa smo bili povabljeni na njihovo prireditev Vitovska in morje, ki bo potekala na gradu Devin 30. junija in 1. julija, saj je bil 1. julij 1983 dan, ko so sporazum potrdili in podpisali še v Občini Devin-Nabrežina.

Na naslovni fotografiji (z leve: direktorica OU Ilirska Bistrica, Jana Knafelc Strle, župan Ilirske Bistrice, dr. Gregor Kovačič, župan Devina-Nabrežine, Igor Gabrovec, sodelavka za stike z javnostmi Dragica Jaksetič.

Na fotografiji spodaj: kaligrafsko izdelana listina o pobratenju, ki jo hranimo v prostorih na sedežu Občine Ilirska Bistrica.

20230512_070215

Na prejšnjo stran