MePZ Tabor Kalc 1869 Knežak kulturi daje krila že 29 let

Objavljeno dne 16. maj 2023

MePZ Tabor Kalc 1869 Knežak kulturi daje krila že 29 let. V soboto so izvedli svoj zaključni koncert sezone.

Mešani pevski zbor Tabor Kalc 1869 Knežak je v soboto, 13. maja 2023, svoj letošnji bogati program vaj, koncertiranja in ostalih aktivnosti zaključil s koncertom Kulturi dajemo krila. Poleg MePZ Tabor Kalc 1869 Knežak sta v prostorih Osnovne šole Knežak nastopili še komorni dekliški zbor Vox Ilirica in vokalna skupina Alikvot, občinstvo pa je prisluhnilo tudi recitacijam avtorskih pesmi članic literarne sekcije društva KŠTD Tabor Kalc 1869 Knežak Daše Đukič Maljevac in Katarine Štavar.

Mešani pevski zbor Tabor Kalc 1869 Knežak si svojo nit spleta že 29 let. Najmlajši član zbora je star 16 let, najstarejši člani pa so v svojih tridesetih. Poleg ljubezni do petja si delijo tudi druge vrednote, kot sta družabnost ter želja po zabavnem glasbeno-umetniškem doživljanju in izražanju. 

Čez vso sezono 2022/2023 so bili zelo dejavni na kulturnem področju, prav tako pa so si vzeli čas za povezovanje, spoznavanje in krepitev medsebojnih odnosov.

Sezono so začeli že prvi petek v septembru z zborovodkinjo Janjo Konestabo in z njo sodelovali do sredine marca. Že 8. in 9. oktobra so se podali na prve intenzivne vaje v Poreč, kjer so imeli priložnost nadgrajevati svoje znanje in karseda aktivno vaditi za prihajajoči decembrski koncert. 

Štirinajstega oktobra je sledil občni zbor Kulturnega, športnega in turističnega društva Tabor Kalc 1869 Knežak na Obrobi, v okviru katerega so opravili pregled uspešno izpeljanih projektov v pretekli sezoni in oblikovali načrte za prihodnjo. Podobno kot prejšnja leta so tudi lani novembra zaznamovali običaj martinovanja in spoznavali lokalno kulinariko, tokrat na osmici Vrban v Šmihelu.

Ne samo petje, tudi delavnice za otroke

Na božič, 25. decembra, so organizirali tradicionalni božični in hkrati prvi koncert v sezoni, na katerem so gostili tudi druge lokalne izvajalce. Večer so obogatili pevke solistke Ana Kompan, Daša Đukić Maljevac in Sanja Žgur s korepetitorko Nino Molina, trio Adijo s prijatelji in Ženski pevski zbor Tuščak.

V soorganizaciji s krajevno skupnostjo in Prostovoljnim gasilskim društvom Knežak so pripravili tudi otroške delavnice, saj jim je povezovanje s krajani prav tako pomembno. Januarja so s člani športne in turistične sekcije društva organizirali tridnevno smučanje na Kopah.

Primorska poje v Šempasu in doma

Na začetku februarja so se na dvodnevnih intenzivnih vajah v Umagu že začeli aktivno pripravljati na prihajajočo revijo Primorska poje in pilili pevske veščine. Na reviji so gostovali 11. marca v Šempasu, nato pa so jo čez en teden tudi sami organizirali v Knežaku v sodelovanju z JSKD OI Ilirska Bistrica in Zvezo pevskih zborov Primorske. Gostili so šest zborov s skupno približno 120 pevci.

Konec marca se je vrnila zborovodja Ana Celin Lenarčič, s katero so aprila izpeljali še tretje intenzivne vaje. Tudi te so potekale v Umagu, kjer je zbor izpopolnjeval in nadgrajeval svoj program za zaključni koncert Kulturi dajemo krila 13. maja. 

V zboru so s skupnimi dogodki to sezono krepili obče kulturne in civilizacijske vrednote, izvirajoče iz evropske in mednarodne glasbene tradicije. Največji cilj in želja zbora pa ostajata ohranjanje zborovske kulture in dediščine.

Daša Đukić Maljevac

Foto: Anže Štajnrajh

 

IMG_4715.jpgIMG_4718.jpgIMG_4724.jpgIMG_4734.jpgIMG_4790.jpgIMG_4821.jpg

Na prejšnjo stran