ČASTITLJIVIH STO LET ALOJZA BRADLJA

Objavljeno dne 23. maj 2023

Župan dr. Gregor Kovačič je včeraj obiskal Alojza Bradlja, ki je v soboto praznoval okroglih sto let, in mu zaželel še veliko zdravja ter lepih trenutkov v družbi najbližjih.

Alojz Bradelj se je rodil 20. maja 1923 v Zarečju kot drugi otrok, ki je imel kar štiri sestre: Angelo (letnik 1911), ki je dočakala 102 leti, Alojzijo (letnik 1921) ter dvojčici Fani in Jožefo (letnik1927). Že v mladosti je rad pomagal očetu pri delu v gozdu in na kmetiji, nato pa se je zaposlil v Lesonitu, kjer je delal najprej v lakirnici, nato pa je opravljal delo nadzornika plošč v skladišču. Ko je spoznal bodočo ženo Slavo, sta si spletla gnezdo na istem mestu, kjer je prej stala njegova rojstna hiša, ki je pogorela. V zakonu sta se jima rodila dva otroka: sin Jadran in hči Joža. Alojz Bradelj, ki je vdovec že dobrih 45 let in v pokoju že 40 let, je zelo ponosen na 4 vnuke in kar 6 pravnukov, ki ga redno obiskujejo in mu krajšajo čas.

Alojz Bradelj, po domače Gigio, je zdrav in aktiven človek, ki se še vedno vsak dan odpravi do Postrtve in nazaj (še nedolgo nazaj je vsakodnevno premagoval razdaljo do vasi Brce in nazaj). Njegov zdravstveni karton je prazen, saj poleg očesa, ki ga je izgubil po spletu nesrečnih okoliščin med obema vojnama in poškodbe prstov na roki, nima nobene starostne bolezni, kot je povišan holesterol, sladkor ali pritisk. Za njegovo krvno sliko brez posebnosti pa je zagotovo zaslužen njegov dober apetit in odlična kuhinja snahe Gordane in sina Jadrana, ki zanj zgledno skrbita.

Gigio rad vstaja zgodaj, obvezno pozajtrkuje belo kavo in kruh, obišče hčer v sosednji hiši, uživa v enolončnicah in sladicah, rad prisluhne vižam na TV Golica in pozorno spremlja dogajanje na domačem dvorišču. Ko smo ga vprašali za skrivnost dolgega življenja in lepe starosti, pa nam je odvrnil, da je ključ v tem, da se človek ne sekira in »vse vrže čez ramo«.

Vsi mu želimo, da bi ostal še naprej tako vedrega duha in bistrih misli.

STOLETNIK IZ ZAREČJA2.JPGSTOLETNIK IZ ZAREČJA1.JPG

 

 

Na prejšnjo stran