6. seja Občinskega sveta Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 26. maj 2023

Občinski svetniki in občinske svetnice so se včeraj, 25. maja 2023, sestali na 6. redni seji.

O delu Turistično informacijskega centra in Lokalni akcijski skupini za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom

Občinski svet Ilirske Bistrice je včeraj sprejel letni poročili o lanskem delovanju TIC-a in LAS-a, Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom.

Direktorica TIC-a, Maja Uljan, je poročala o lanskih skoraj 10.000 turističnih prihodih in skoraj 20.000 nočitvah v naši občini, kar so rezultati, ki so presegli predkoronsko leto. TIC prodaja vstopnice za grad Prem in za tamkajšnjo grajsko doživetje, za Zalesje in spominsko sobo, izdaja električna kolesa, prodaja pa tudi skupno vstopnico za ogled čebelarske in čevljarske zbirke ter Hodnikov mlin, vse v starem mestnem jedru.

Gred Prem je obiskalo nekaj manj kot 4000 obiskovalcev, kar je manj kot pred epidemijo, manjši obisk pa gre pripisati tudi zbirkam, ki zahtevajo nadgradnjo oziroma prenovo.

Električna kolesa si v 80-odstotnem deležu izposojajo domači gosti. TIC bus je uporabilo povprečno 43 občanov mesečno, kopalni avtobus pa je v 28 delovnih dneh na morje prepeljal povprečno 33 potnikov na dan. V veselem decembru so na drsališču našteli 3500 obiskovalcev, 270 otrok je v okviru pouka drsalo brezplačno.

Občinski svetniki so pohvalili oglaševanje dejavnosti in izobraževalne in druge dejavnosti, ki jih je TIC izvedel letos. Direktorica je pojasnila, da čolne na Moli lahko izdaja le oseba z licenco, kadrovska podhranjenost TIC pa ne omogoča, da bi tudi to dejavnost izvajal TIC, lahko pa jo kdorkoli, tudi zasebnik, z licenco in z interesom po tej dejavnosti.

Več sodelujočih v razpravi je poudarilo potrebo po resni turistični strategiji za vsaj 15 let. Potrebo po njej nakazuje tudi podatek, da se je v proračun lani nateklo le 13.000 evrov turistične takse (občinska turistična taksa znaša 1,25 evra).

Strokovni sodelavec LAS, Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Aleš Zidar, je poročal, da je LAS v prejšnjem programskem obdobju ob 100.000 evrih občinskega denarnega vložka v delovanje LAS, pridobil skoraj 720.000 evrov z financiranje LAS projektov na območju občine. LAS je med leti 2014 in 2022 izpeljal 56 projektov, od tega 16 v občini Ilirska Bistrica in 13 sodelovalnih, to pa so projekti, v katerih je kot partner sodelovala Občina Ilirska Bistrica.

Aleš Zidar je poudaril, da sredstva, ki so na voljo v okviru LAS, niso dovolj prepoznana kot možnost sofinanciranja na primer projektov v turističnem, zasebnem gospodarstvu. Mogoči partnerji LAS-a pa tudi ne prepoznajo pomena sodelovanja pri pripravi nove strategije razvoja z deležniki, ki ravnokar poteka na terenu in ki bo določila program LAS za naslednjih sedem let.  

Občinski svet je potrdil sklep o participativnem proračunu za leti 2024 in 2025

Občinski svet je sprejel Odlok o ustanovitvi sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v občini Ilirska Bistrica. Potrdil je tudi poročilo o izvedbi ukrepov akcijskega načrta lokalnega energetskega koncepta in njihovih učinkov za lansko leto ter sprejel predlagane dopolnitve letnega načrta ravnanja z nepremičnim občinskim premoženjem za leto 2023.

Občinski svet je sprejel sklep o participativnem proračunu. Direktorica občinske uprave, mag. Jana Knafelc Strle, je poudarila, da je občinska uprava vsebino sklepa pripravila na podlagi sodelovanja s strokovnjaki in izkušenj iz občin, ki participativni proračun prakticirajo že več let. Občinski svetniki so prosili za dodatna pojasnila in priporočili pripravo podrobni načrt promocije, saj je participativni proračun priložnost za vsakega posameznika, da se aktivira in da prepozna svojo vlogo v oblikovanju svoje ožje skupnosti, kar še posebej velja za mlade.

Komunali Ilirska Bistrica soglasje za začetek izvajanja investicije v novo poslovno stavbo

Po podrobnih obrazložitvah direktorja ilirskobistriškega komunalnega podjetja, mag. Tomaža Umka, in po številnih vprašanjih članov in članic občinskega sveta, je le-ta z desetimi glasovi proti osmim izdal soglasje k predlogu JP Komunala Ilirska Bistrica, d.o.o. za pričetek izvajanja investicije.

Za investicijo, takrat ocenjeno na 1,9 milijona evrov (po pridobljenih ponudbah v letu 2023 pa 3,3 milijona evrov) je Komunala Ilirska Bistrica d.o.o. leta 2020 pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje za zgraditev nove poslovne stavbe v industrijsko-obrtni coni v Ilirski Bistrici. Po racionalizaciji projekta (npr. namesto klasično zidane stavbe modularna konstrukcija) z namenom znižanja investicijske vrednosti znaša sedanja ocena vrednosti naložbe 1,6 milijona evrov za gradbeno-obrtniško-instalacijska dela, skupaj s stroški za opremo, dokumentacije in nadzora pa 1,8 milijona evrov, DDV pa bi znašal dobrih 400 tisoč evrov.

Investicija ne bo financirana iz stroškov rednega poslovanja podjetja, z lastnimi sredstvi bodo pokrivali le DDV, ki se ga le prikazuje (obrnjena davčna stopnja zaradi gradnje). Pričakujejo, da bodo od prodaje sedanjih nepremičnin (poslovna stavba, v kateri podjetje zdaj deluje) za naložbo pridobili 375.000 evrov, zadolžiti bi se morali za 1,5 milijona evrov, delež zadolževanja pa bodo poskušali znižati s pridobitvijo subvencij, npr. Eko sklada ipd.

Z naložbo so še pred glasovanjem na seji občinskega sveta (OS) soglašali vsi pristojni odbori OS, pa tudi nadzorni svet podjetja,  katerega člani so tudi trije predstavniki, ki jih je v prejšnjem mandatu imenoval OS. Odločitev OS je šele prvi korak do cilja, vodstvo podjetja čakajo dogovori za pridobitev posojila, o zadolževanju podjetja pa bo odločil OS, ki je tudi skupščina podjetja. 

Gradiva za občinski svet so dostopna na tej spletni strani, posnetek seje bo na ogled na TV Galeja in nato na youtube kanalu te TV, nekatere zadeve, ki jih je obravnaval OS, pa bomo podrobneje predstavili še v Bistriških odmevih.

2.jpg1.jpg

Komunala_3.jpgKomunala_2.jpgKomunala_1.jpg

Na prejšnjo stran