01. april 2019

Člani Literarnega društva Ilirska Bistrica smo v mesec kulture vstopili z literarnimi večernicami, ki so praviloma vsak prvi petek v mesecu.

01. april 2019

Cirkuško obarvana predstava je popolnoma prevzela male nadobudneže, ki so zavzeto spremljali vragolije glavnih junakov in zvedavo opazovali dogajanje na odru in pod njim.Sidro

01. april 2019

S temi besedami bi lahko opisali našo letošnjo Brkinsko fešto – dogodek, ki ga v Ljubljani organizira Klub študentov Ilirska Bistrica z namenom, da se podružijo bistriški študentje, ki se tam šolajo. Letos se je fešta odvijala 13. marca v lokalu Gig v centru Ljubljane, vse obiskovalce pa smo pogostili z domačim žganjem in okusno bovlo.

01. april 2019

Da se šport in kultura lepo dopolnjujeta, smo tekači Tekaškega društva Bistrc dokazali že lani, ko smo organizirali »1. Tek po Kettejevi poti«. Tudi letošnji mesec kulture smo v Ilirski Bistrici popestrili s kulturno-športno prireditvijo, ki jo je v sodelovanju s Tekaškim društvom Bistrc in odsekom za gorsko kolesarjenje pri Planinskem društvu Snežnik organiziral TIC Ilirska Bistrica.

01. april 2019

Le kdo v mladosti ni bral knjig o Harryju Potterju, dečku, ki je čisto pravi čarovnik? Tudi Plesni skupini Pume je dobro poznan in letos je bila odločitev o temi plesne predstave, ki jo pripravimo vsako leto, zelo preprosta.

01. april 2019

In memoriam Dr. Mirko Slosar (1937– 2019)

01. april 2019

Bistriška publika je v dobro uro trajajočem nastopu prisluhnila številnim domislicam in izvirnim idejam enega najbolj prepoznavnihstand-up komikov na naših tleh, Tina Vodopivca, ki je v družbi Klemna Bučana in Matevža Baloha poskrbel za salve smeha.Sidro

01. april 2019

Pevska revija »Primorska poje« je stara 50 let! Častno pokroviteljstvo nad letošnjo revijo je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slavnost ob tem jubileju je potekala v nedeljo, 3. marca 2019, v portoroškem avditoriju.

01. april 2019

Osrednjo občinsko proslavo ob Prešernovemu dnevu je zaznamoval splet glasbe, pete besede, plesa, znakovnega jezika, interpretacije avtorskih skladb in igrane besede. Glasbena šola, Osnovna šola Podgora Kuteževo in gimnazija so izvabili številne spontane aplavze publike, ki je na predvečer praznika napolnila Veliko dvorano Doma na Vidmu.

01. april 2019

19. februarja 2019 je gospod Franc Poklar iz Podgraj praznoval častitljivih sto let. Ob tem pomembnem jubileju mu je čestital župan Občine Ilirska Bistrica Emil Rojc in mu zaželel še veliko zdravja in srečnih trenutkov v krogu družine. Slavljenec nam je ob tej priložnosti namenil nekaj svojih misli, med njimi pa je zagotovo najpomembnejša ta, da v svojem življenju ne bi ničesar spreminjal. Kaj nam je še zaupal, si preberite v naslednjih vrsticah.

01. april 2019

Ali je večvredna ali je manjvredna od tuje?! Sicer sta ti dve besedi še sredi dvajsetega stoletja povzročili smrt 45 milijonov ljudi, tako da verjetno nista najbolj primerni za opisovanje nekaj tako univerzalnega, kot je glasba, a vendar od tu nekako vse izhaja tako ali drugače. Že leta poslušam teze, da je naprimer hrvaška glasba boljša od slovenske. Gotovo je mehkejša in bolj spevna, saj je hrvaški jezik takšen v osnovi, naša »trda slovenščina« pa nikoli ne bo zvenela tako. Zveni pa drugače – niti boljše niti slabše – samo drugače. Dalmatinski melos je pač melos. Avsenik pa je Avsenik in Slak je Slak.Sidro

01. april 2019

Pravila postavljanja vejice.

01. april 2019

Kako narediti branje za šolarja zabavno? Kako motivirati starostnika za telovadbo in krepitev motoričnih veščin? Kako vrtčevskim otrokom razložiti pomen skrbi za druge? Kako krepiti izražanje čustev in socialne stike pri osebah s posebnimi potrebami? Odgovore na vsa ta vprašanja imata dve kosmatinki.

01. april 2019

Petra Puhar Kejžar je na povabilo Foto kluba Sušec Ilirska Bistrica v Knjižnico Makse Samsa pripeljala razstavo o Janezu Puharju, njenem daljnem sorodniku. Razstava je ugledala luč sveta leta 2014 ob 200-letnici Puharjevega rojstva in od takrat potuje po Sloveniji, Češki, Slovaški, Švici in Hrvaški.

01. april 2019

V okviru projekta »Predstavite se« smo v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica v počastitev občinskega meseca kulture pripravili razstavo starih šolskih knjig, ki so izšle v letih od 1890 do 1940.

01. april 2019

Mesec februar imenujemo tudi mesec kulture. V tem mesecu posebno pozornost namenjamo življenju in delu največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna. 8. februarja tako praznujemo slovenski kulturni praznik. V Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica teden kulture že vrsto let obeležujemo z različnimi dejavnostmi.Sidro

01. april 2019

»Kaos in red« je naslov slikarske razstave Andreje Kranjec, ki krasi Pavlovčevo galerijo. Slike in risbe v vedrih barvah odražajo srečo, optimizem in veselje do življenja. Sidro

01. april 2019

Občina Ilirska Bistrica je občankam in občanom ob dnevu žena poklonila ogled komedije o iskanju prave ljubezni, ki je s prikazom ljubezenskih tegob vsakdanjega življenja pritegnila zbrano občinstvo.