PODJETNIŠKI INKUBATOR V ILIRSKI BISTRICI – ANALIZA ANKETE

Objavljeno dne 11. april 2023

Na anketo, s katero smo občanke in občane v obdobju 16—27. marec 2023 spraševali o namenih vključitve v nastajajoči podjetniški inkubator v Ilirski Bistrici, je odgovorilo 41 respondentov. 53 % vprašanih že pozna dejavnosti Mrežnega inkubatorja Perspektiva iz Postojne. Rezultati ankete so dokaj pričakovano pokazali, da 84 % respondentov razmišlja o ustanovitvi lastnega podjetja na področju storitvenih dejavnosti, preostalih 16 % jih razmišlja o ustanovitvi proizvodnega podjetja. 37 % anektiranih ne razmišlja o ustanovitvi lastnega podjetja, med njimi so taki, ki že imajo svoje podjetje in tisti, ki jim je delo od doma že sedaj omogočeno, pa potrebujejo zgolj primernejše prostorske pogoje za delo in prostor, kjer bi se srečevali z drugimi podjetniki.

Med dejavnostmi, ki jih želijo s pomočjo inkubatorja v posel razviti respondenti, s 25 % prevladuje širše področje računalništva in z njim povezanih tehnologij (spletne tehnologije, programiranje, digitalni marketing, razvoj aplikacij, geoinformacijske storitve …), 20 % respondentov pa bi poslovno pot začelo na širšem področju izobraževanja in svetovanja. Sicer pa so respondenti navedli zelo različna področja oziroma dejavnosti: računovodske storitve, predelava vozil, grafično oblikovanje, posredovanje z nepremičninami, turistično vodenje, arheološke raziskave, osebna asistenca za invalidne osebe, fotografija, kineziološki center, razvoj, proizvodnja in prodaja medicinskih pripomočkov za svetlobno terapijo, razvoj mehanskih, električnih in programskih vidikov medicinskih pripomočkov s svetovanjem, raziskave trga in javnega mnenja, tehnično projektiranje, zdravstvene in računovodske storitve.

Respondenti bi za razvoj svoje poslovne ideje potrebovali poslovne prostore v velikosti od 9 do 200 m2. Vsi bi potrebovali zmogljivo internetno omrežje ter ustrezno računalniško opremo, 3D tiskalnik, tudi možnost uporabe superračunalnika, ter ustrezne spremljevalne prostore, kot so skupna sejna soba, zvočno izolirana soba za sestanke preko spleta, standing deski, kreativno sobo, čajno kuhinjo s prostorom za prehrano in urejeno okolico z veliko zelenja.

inkubator slika 1

Slika 1: Interes za najem skupnih prostorov v inkubatorju.

40 % vprašanih je zainteresiranih za najem prostorov za podjetniške dogodke (prostor za srečanja, predavanja, predstavitvene dogodke dejavnosti, sestanke, promocijske dogodke … ), 31 % za uporabo skupne pisarne – coworking, 17 % jih je interesentov za vzpostavitev sedeža podjetja - postbox (virtualna pisarna), 2 oz. 6 % vprašanih bi potrebovali prostor z urejenim HACCP standardom, eden od vprašanih potrebuje večji prostor za proizvodnjo medicinskih pripomočkov.

Med razlogi za vključitev v inkubator v Ilirski Bistrici s 45 % prednjači možnost podpore poslovnih svetovalcev na različnih področjih (davčno, računovodsko, EU sredstva, poslovni modeli, vstop na tuje trge ...), 27 % respondentov kot vzgib za vključitev v inkubator navaja subvencioniranje najemnine poslovnih prostorov. Tako pridobivanje podjetniških znanj kot srečevanje z drugimi mladimi podjetniki je kot razlog za vključitev v inkubator navedlo po 14 % respondentov.

Respondente smo povprašali tudi o trenutnem statusu zaposlitve in področjih zaposlitve oziroma dejavnostih, s katerimi se ukvarjajo. 15 oziroma 68 % vprašanih je zaposlenih v javnem, 7 oziroma 32 % v zasebnem sektorju. Zaposleni so na različnih področjih, skoraj 30 % jih dela v dejavnostih povezanih s širšim področjem računalništva in z njim povezanih tehnologij, sledi izobraževanje ter drugo (prodaja, inženirske storitve, farmacevtski razvoj, razvoj, proizvodnja in prodaja medicinskih pripomočkov, digitalni marketing na socialnih omrežjih, pisarniško delo, prodaja, 3D modeliranje, elektroinženirske storitve …).

Ker delo na daljavo prinaša številne koristi, tako za zaposlenega kot delodajalca in tudi za okolje, smo z anketo želeli razjasniti različne okoliščine, povezane z možnostjo dela na daljavo dnevnih delovnih migrantov, zaposlenih v zasebnem ali v javnem sektorju izven Ilirske Bistrice. 14 oziroma 64 % vprašanih ocenjuje, da bi bil njihov delodajalec naklonjen ideji dela na daljavo v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici. 18 oziroma 78 % vprašanih je pripravljeno sodelovati v skupnem pogovoru z delodajalcem o možnosti dela na daljavo v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici.

inkubator slika 2

Slika 2: Razlogi, ki bi po mnenju respondentov delodajalce najbolj prepričali v omogočitev dela na daljavo v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici.

Po mnenju anketiranih med razlogi, ki bi delodajalce najbolj prepričali v delo na daljavo njihovih zaposlenih v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici, s 23 % navedb prednjačijo nižji prevozni stroški zaposlenega. Z 21 % navedb sledi višja kakovost življenja zaposlenega/-e, kar ocenjujemo kot zelo pozitivno, saj kaže na drugačno razumevanje odnosa delodajalec/delojemalec od običajnega. Slednje se kaže tudi v 15 % navedb respondentov, ki kot razlog za odobritev dela na daljavo s strani delodajalcev navajajo manjšo utrujenost delavcev/-k. 13 % navedb respondentov kot razlog navaja tako zmanjšanje obremenitve na okolje zaradi manj prevozov na delo kot tudi večjo delovno učinkovitost zaposlenih. Zanimivo, da je samo 10 % navedb povezanih z nižjimi stroški najema delovnih prostorov kot razlogom za omogočanje dela na daljavo v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici. Nekateri vprašani že delajo od doma, vendar si želijo delati skupaj z drugimi v za to primernih prostorih.

inkubator slika 3

Slika 3: Razlogi, ki po mnenju respondentov delodajalce najbolj odvračajo od zagotavljanja možnosti dela njihovih zaposlenih na daljavo v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici.

Anketirane smo povprašali tudi o razlogih, ki po njihovem mnenju delodajalce najbolj odvračajo od zagotavljanja možnosti dela njihovih zaposlenih na daljavo v poslovnih prostorih inkubatorja v Ilirski Bistrici. Največ, 23 % navedb kot razlog navaja (1) nezaupanje v zaposlenega/o, da bo delo opravljal/a učinkovito in (2) organizacijo dela na delovnem mestu. Manjšo možnost nadzora nad delom zaposlenega kot razlog odvračanja od možnosti dela na daljavo s strani delodajalcev navaja 15 % vprašanih, 8 % navedb je povezano z razlogom (1) ujetosti v obstoječe vzorce razmišljanja o odnosu nadrejeni/a – zaposleni/a in (2) bojaznijo, da bi prišlo do kršitve poslovnih skrivnosti.

Anketiranci, ki jih zanima vključitev v novi inkubator v Ilirski Bistrici so posredovali kontaktne podatke, ki bodo olajšali medsebojno komunikacijo in pomagali učinkoviteje načrtovati najboljše rešitve za vzpostavitev omenjene inštitucije v Ilirski Bistrici. Če ste tudi vi zainteresirani za sodelovanje, pošljite svoje podatke na obcina.ilirska-bistrica@ilirska-bistrica.

 

April 2023                                                                                                                                                         Občina Ilirska Bistrica

 

Na prejšnjo stran