VIZITA NA BISTRIŠKEM ZNOVA ZAŽIVELA

Objavljeno dne 17. april 2023

V soboto, 15. aprila 2023, dopoldan so se vojaški obvezniki iz občine Ilirska Bistrica seznanili z vojaško dolžnostjo in tako znova obudili običaj vizite v domačem kraju.

Fantje, ki so si posebej za ta dogodek nadeli bele srajce, na katere so pripeli rožo in pisan trak, so se v družbi deklet njihove generacije na parkirišče pred Kulturno-upravnim središčem Doma na Vidmu pripeljali na bogato okrašenih naborniških vozovih. Rože iz krep papirja v barvah slovenske zastave so krasile štiri naborniške vozove z domiselno okrašenimi štirimi traktorji. Najštevilčnejša skupina nabornikov je prišla iz Ilirske Bistrice in okolice, druga skupina je bila iz Jelšan in Kočanije, tretji voz je prišel iz Brkinov, zadnji  pa iz »Beuga kamna«. Ob zvokih harmonik, trobente, bobna in petja veselih slovenskih narodnih pesmi ter popularnih skladb so se mladi veselo zavrteli.

Po uvodni dobrodošlici so se skupaj s starši in sorodniki odpravili v Kettejevo dvorano Doma na Vidmu, kjer sta jih pozdravila Maja Uljan, direktorica TIC Ilirska Bistrica, in župan dr. Gregor Kovačič, ki je vsaki od skupin izročil pršut, tradicionalno darilo, ki ga fantje prejmejo za iniciacijski obred v odraslost. Po fotografiranju so se naborniki seznanili z dolžnostmi in pravicami vojaškega obveznika, pripadnice Slovenske vojske pa so fantom podrobno predstavile možnosti zaposlitve in nadaljnje kariere v službi domovine.

Po zaključku uradnega dela programa, ki je nastal v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in Upravo za obrambo Postojna,  se je Slovenska vojska predstavila z vojaško opremo, obiskovalci pa so si imeli priložnost ogledati delavnico izdelave rož iz krep papirja, ki so jo vodile mojstrice obrti Janja Strle, Nija Renko, Jadranka Kirn, Jerica Strle in Irena Vičič, pripravila pa jo je Mateja Kakež, kustosinja Pokrajinskega muzeja Koper, Enota Ilirska Bistrica.

Vizitantje so se nato zavihteli na svoje vozove in se v družbi harmonikarskega orkestra Nika Polesa odpeljali še na Titov trg, kjer so to tradicionalno etnološko kulturno dediščino, ki jo zvesto ohranjajo in negujejo še iz časov vladavine cesarice Marije Terezije, predstavili še vsem mimoidočim.

VIZITA KOČANCI ODER.jpgVIZITA BISTRC ODER.jpgVIZITA BEU KAMN ODER.jpgVIZITA BRKINI ODER1.jpg

vizita dom traktorvizita dom traktorjivizita plac bačvizita jušane kočane1

vizita plac bač1vizita plac fantjevizita plac godba1vizita proihod1vizita pušeljc1vizita pušeljc2vizita rože1vizita rože2

visit plac orkestervizit plac kuteževo

VIZITA 01 bACIOVIZITA 05 (002

VIZITA 09 BACIOVIZITA 11 BACIOvizita krebelj1vizita krebelj2

Vizita Jušane ples na placu1vizita plac rože

vizita plac godba0vizita jušane prihod na plac

vizita mimohod pred občinovizita skupinska

vizita rože nijavizita streljanje fantov

vizita dvoranavizita pušeljc 3

vizita iz zrakavizita od zgoraj

Foto: Tjaša Kaluža, Petar Bacio, Marjan Krebelj in Nejc Konjevič

 

Na prejšnjo stran