5. seja Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica

Objavljeno dne 21. april 2023

V četrtek, 20. aprila 2023, so občinski svetniki naše občine zasedali na 5. seji Občinskega sveta Ilirska Bistrica.

V svet lokalnih skupnosti pri Centru za socialno delo Primorsko-notranjske regije so za štiriletni mandat imenovali Roka Smrdelja, v svet zavoda Vrtec Jožefe Maslo pa Zdenko Tomažič, Jerneja Boštjančiča in Petro Grlj.

Občinske nagrade za najbolj zaslužne sokrajane za leto 2023

Občinski svetniki so potrdili tudi vse predloge za občinske nagrajence v letošnjem letu: naziv častni občan Občine Ilirska Bistrica prejme Vojko Čeligoj, plaketo Občine Ilirska Bistrica prejmejo Andreja Vinšek Grlj (družbene dejavnosti), Nataša Frank (kultura) in Lado Čeligoj (šport), spominsko plaketo Občine Ilirska Bistrica pa Hrušiški škoromati, Rod snežniških ruševcev, Osnovna šola Dragotina Ketteja, Lokostrelski klub in Klub študentov Ilirska Bistrica.

Finančno poslovanje občine v letu 2022

Za nabavo stopniščnega vzpenjalnika je občinski svet invalidni osebi odobril 2.925 evrov.

Občinski svetniki pa so sprejeli tudi zaključni račun občine za leto 2022. Občina je lani zabeležila 18.893.200 evrov prihodkov, od tega 9.890.592 evrov dohodnine, nekaj manj kot pol milijona transfernih prihodkov, dobrega dva milijona evrov davkov na premoženje. Odhodkov je bilo nekaj manj kot prihodkov, 18.258.141 evrov. Za delovanje občine in krajevnih skupnosti je bilo porabljenih 4,6 milijona evrov, za transferje posameznikom, gospodinjstvom neprofitnim organizacijam, subvencijam 5,8 milijona evrov, za investicije in investicijsko vzdrževanje pa je občina porabila skoraj osem milijonov evrov, od tega 1.015.646 evrov za dokončanje zdravstvenega doma. Celotna vrednost izgradnje prizidka je tako znašala nekaj čez 3,5 mio evrov.

Poročili o delu zdravstvenega doma in komunalnega podjetja

Občinski svetniki so obravnavali in sprejeli tudi zaključna računa Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica in Komunale Ilirska Bistrica. Poročilo sta podala direktorja, Boštjan Plešec in Tomaž Umek. Obe ustanovi pestijo predvsem kadrovske težave, pri čemer sta oba direktorja predstavila svoje aktivnosti za odpravo problemov s pomanjkanjem zdravnikov oziroma z zagotovitvijo ustrezne kadrovske strukture v zdaj kadrovsko podhranjenem komunalnem podjetju. Glede dejavnosti zdravstvenega doma je občinske svetnike zanimalo, ali potekajo aktivnosti na področju centra za duševno zdravje in satelitskega urgentnega centra, kakšne so namere glede dejavnosti podružničnih ambulant v Podgradu in Knežaku, zakaj so čakalne dobe za fizioterapijo (pre)dolge, kritični pa so bili tudi glede nazadostnih zobozdravstvenih storitev.

Gradiva za sejo, vključno s poročili zavodov, so dostopna na naši spletni strani prek povezave Arhiv gradiv in sklepov OS - Gradivo in sklepi OS - Občinski svet (ilirska-bistrica.si), posnetek seje pa si boste lahko ogledali na TV Galeja.

20230420_174506

Na prejšnjo stran