PROJEKT ReNature OBNAVLJA MOKRIŠČA IN TRAVIŠČA

Objavljeno dne 24. april 2023

renature Logotip MKRR (002)                                                              renature Logotip EGP skladi (002)

 

Projekt ReNature obnavlja mokrišča in travišča

 

Predstavniki Javnega zavoda Park Škocjanske jame so 3. marca 2023 v vaškem domu v Harijah domačinom, Varuhom dvoživk in ostalim zainteresiranim predstavili projekt in naše aktivnosti, med katere spadajo tudi obnove kalov in velbanega studenca v štirih občinah, ki ležijo na vplivnem območju Parka Škocjanske jame. Mreža kalov in drugih vodnih teles predstavljajo pomembno točko v življenjskem krogu dvoživk, katere naslavlja projekt ReNature, v katerem je park vodilni partner, Sofinancirajo pa ga Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014-2021 ter slovenski partnerji.

 

Harije smo si izbrali, ker se na regionalni cesti pod vasjo nahaja, za dvoživke, kritičen odsek, saj se tam spomladi množično selijo čez cesto proti Moli in Klivniku, zaradi prometa pa jih ogromno konča pod kolesi. S pomočjo Varuhov dvoživk in ostalih prostovoljcev smo letos na varno prenesli več kot 2500 osebkov kar šestih različnih vrst (navadna krastača, sekulja, rosnica, zelena rega, navadni močerad in navadni pupek). Bolj razvejana mreža mokrišč, prenašanje čez ceste na najbolj kritičnih točkah, urejeni podhodi ter varovalne ograje nudijo dvoživkam večje možnosti za preživetje.

 

Projekt se ukvarja z obnovo mokrišč in travniških ekosistemov, pomembnih za Natura 2000 in druge zavarovane vrste in habitatne tipe, ki so pod velikim pritiskom zaradi podnebnih sprememb. Skupaj s štirimi partnerji izvajamo aktivnosti obnove teh pomembnih življenjskih prostorov, ozaveščamo in izobražujemo.

 

Vse dvoživke so v Sloveniji zavarovane, prestavljajo pa pomemben del življenjskega kroga in so pokazatelj ohranjenosti okolja, v katerem živimo. So naše zaveznice na vrtovih, njivah, sadovnjakih, saj se prehranjujejo s polži, komarji, stenicami in tako skrbijo, da se škodljivci ne namnožijo preveč. S svojim reganjem pa nam nudijo tudi prijetno zvočno kuliso, če jim le prisluhnemo.

 

Ekipa projekta ReNature,

Park Škocjanske jame

 

 

 

re Nauture Zelena rega1 (002).jpg

reNature Predstavitev Harije 3.3.2023 (002).jpg

Foto: Arhiv PŠJ

 

    

Na prejšnjo stran