ŽIVEL 1. MAJ!

Objavljeno dne 26. april 2023

Čestitke ob prazniku dela, 1. maju!  Želimo vam lepe praznične dneve.

Župan dr. Gregor Kovačič s sodelavkami in sodelavci

 

»Izvirno je 1. maj praznik industrijskih delavcev v spomin na njihove tovariše, ki so padli pod streli kapitalistične države, ko so se solidarno potegovali za boljše delovne razmere, višje mezde in krajši delovni čas.

Prvi maj je praznik tistih, ki si prizadevajo, da bi se s poštenim delom lahko potrdili kot koristni člani družbe, za katere prihodnost se jim zdi smiselno in vredno živeti. »Pošteno delo« ni propagandna puhlica sindikalistov, ampak je bistven poudarek: zaželeni cilj ni večji zaslužek ne glede na vse drugo, ampak plačilo, ustrezno temu, da delavci »vlagajo« v svoje delo svojo človečnost: znanje, spretnost, ponos, pričakovanja, sodelovanje z drugimi, medsebojno solidarnost in iz nje izhajajoče medsebojno spoštovanje.
Prvi maj je lahko praznik naše medsebojne solidarnosti samo tako, da praznujemo konkretne vrednote. Za mezdne delavce je in bo praznik boja za njihove pravice, pa naj so trenutno zaposleni, na čakanju ali na zavodu. Za uslužbence in nas »javne delavce« je primeren trenutek, da se vprašamo, komu koristi naše delo: družbi, državi, delodajalcu, meni samemu? Praznik dela ni čas, ko je treba tajiti razredni boj. Je pa nadvse primeren trenutek za spoznanje, da lahko razredni boj nekoliko civiliziramo. Vladajoči lahko to naredijo le na en način: tako, da v svojem razrednem boju popustijo in privolijo v kompromis. Temu kompromisu se reče socialna država.
Zdaj lahko zakličemo: »Živel 1. maj, praznik dela!« Kres bi moral biti med tem že narejen.«

(Citat iz kolumne Jožeta Vogrinca v Mladini, 29. aprila 2010)

Živel 1. maj (002)

Na prejšnjo stran