27. APRILA PRAZNUJEMO DAN UPORA PROTI OKUPATORJU

Objavljeno dne 26. april 2023

Sedemindvajsetega aprila praznujemo dan upora proti okupatorju v spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte. Včasih smo ga imenovali dan osvobodilne fronte ali na kratko dan OF.  

OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki krščanskih socialistov, komunistične partije, Sokolov in kulturnih delavcev. Poleg teh, ustanovnih skupin, je bilo v organizacijo vključenih še deset drugih skupin, na primer mladinska organizacija, AFŽ, društvo kmečkih fantov in deklet, sindikati. V nasprotju s preostalo Jugoslavijo, kjer je priprave na vstajo vodila komunistična partija, so v Sloveniji potekale pod skupnim vodstvom Osvobodilne fronte, ki je v ta namen ustanovila glavno poveljstvo slovenskih partizanskih čet.

Po napadu Nemčije na Sovjetsko Zvezo, je OF objavila sedem gesel osvobodilne fronte:

  • Pravica slovenskega naroda do samoodločbe, vključno s pravico do odcepitve in združitve z drugimi narodi.
  • Osvoboditev in združitev razkosanega slovenskega naroda, vključno s koroškimi in primorskimi Slovenci.
  • Sloga in enotnost zasužnjenih narodov Jugoslavije in vsega Balkana v njihovem boju za osvoboditev.
  • SZ je vodilna sila in glavna opora v osvobodilnem boju slovenskega naroda in vseh zatiranih narodov, je vzor enakopravnega sožitja med narodi.
  • Osvoboditev je možna samo na ruševinah imperializma.
  • Brez boja proti lastni izdajalski kapitalistični gospodi se zatirani narod ne more osvoboditi.
  • Bratstvo in mir med narodi morata biti rezultat protiimperialističnega boja, ki bo porušil imperializem.

Zlasti zadnja tri izrazito revolucionarna gesla kažejo, da so slovenski komunisti kot vodilna skupina v OF takrat pričakovali hitro zmago Rdeče armade, ki bi jim omogočila izvedbo socialistične revolucije v Sloveniji. Ta tri gesla so bila tudi vzrok za veliko nezaupanje starih meščanskih strank do OF.

 

Na prejšnjo stran