Facebook

Dan odprtih vrat Društva Sožitje

od 25.04.2012

Ilirska Bistrica - Prostori društva, Levstikova 5, Il. Bistrica

 

 

DRUŠTVO SOŽITJE ILIRSKA BISTRICA

 

Kdo smo in kaj počnemo?

Društvo Sožitje Ilirska Bistrica, je društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju, je prostovoljna, neodvisna, nestrankarska, invalidska, interesna društvena organizacija s socialno-človekoljubnimi cilji in organizacija za napredek skupnostne in posamične skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju, njihove starše in podporne člane na področju občine Ilirska Bistrica.

V društvo je vključenih skupno 108 članov; od tega 33 oseb z motnjo v duševnem razvoju, ostali člani so njihovi družinski člani, podporni člani društva ter prostovoljci.

Društvo Sožitje Il. Bistrica se skupaj z drugimi društvi združuje v ZVEZO SOŽITJE, ki ima sedež v Ljubljani.

Naš program sofinancira Zveza Sožitje - FIHO, Občina Il. Bistrica ter dobrosrčnost donatorjev. Predsednik je Boris Frankovič, prostori se nahajajo na naslovu Levstikova 5, Il.Bistrica.

Namen društva je skrb za osebe z motnjami v duševnem razvoju (v nadaljevanju OMDR) in njihove družine, na območju občine Il.Bistrica. z organizacijo in vključevanjem članov v različne aktivnosti na lokalni in nacionalni ravni, se krepi samozavest članov društva. Člani med seboj izmenjujejo izkušnje in se učijo novih spretnosti in znanj kar pripomore k večanju kvalitete življenje vseh OMDR in njihovih svojcev.

 

Cilji:

  • razvijanje elementov samopomoči med uporabniki v obliki svetovanja in prenašanja izkušenj ter medsebojnega zmanjševanja in odpravljanja stisk kot tudi krepitvi pripadnosti in nudenju neposredne pomoči;
  • ohranjanje znanj in spretnosti ter pridobivanje novih;
  • opolnomočiti uporabnike, delovati s perspektive moči za zviševanje nivoja kvalitete življenja posameznika;
  • krepiti njihovo notranjo moč in njihovo osebnostno rast za zviševanje nivoja socialne vključenosti;
  • delovati s perspektive moči za zviševanje nivoja kvalitete življenja posameznika;
  • poglabljanje socialnih odnosov OMDR s širšim okoljem

 

Kaj vse smo počeli v lanskem letu

Naša srečanja se iz meseca v mesec razlikujejo in nam ni nikoli dolgčas. V preteklem letu smo gostili člane KD Grad iz Dolnjega Zemona, ki so nam odigrali igrico z naslovom Sovica Oka, s pomočjo ga. Janje Strle smo izdelovali rože iz krep papirja, izdelovali smo tudi razne izdelke pod taktirko ga. Jelene Šardi, prisluhnili pa smo tudi njeni pravljici, gostili smo člane SDS, se zabavali na pikniku pri Bubcu , vozili se z gokarti, se udeležili taborov VŽU, izdelovali novoletne voščilnice in se sladkali s sladoledom, ter raznimi pecivi, ki smo jih sami naredili. V goste smo povabili tudi članice KETŠD Alojz Mihelčič iz Harij, ki so nam predstavile njihovo prireditev Bučjada in nam pokazale za kaj vse lahko uporabimo buče. Glede na to, da smo bili celo leto zelo pridni, smo si privoščili tudi razvajanje v termah.

Pozivamo vse, ki na tak ali drugačen način doživljate podobne izkušnje, da jih podelite z nami in se nam pridružite na naših aktivnostih, ki so pestre in zanimive. Kontaktna oseba Grilj Darja (041-923-243).

 

Dan odprtih vrat

Obenem vabimo vse zainteresirane, da nas obiščete ob dnevu odprtih vrat, 25. aprila 2012 od 15. do 18. ure, v prostorih društva.

 

Člani Društva Sožitje Ilirska Bistrica

ar©tur