Facebook

Dan odprtih vrat Društva POT

od 16.11.2011

Ilirska Bistrica - Levstikova 3

Pomoč zasvojenim od nedovoljenih drog in njihovim bližnjim

VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT DRUŠTVA POT

 

Društvo »POT« je nizkopražen program in deluje v obliki dnevnega centra, ki je na voljo zainteresiranim vse delovne dni v tednu med 8.00 in 16.00 uro.

Namen programa je nuditi podporo in pomoč pri urejanju socialnih stisk osebam, ki imajo težave zaradi uživanja nedovoljenih drog, njihovim bližnjim in ostalim zainteresiranim. S programom želimo seznaniti in vanj vključiti čim več ljudi, ki to pomoč in podporo potrebujejo. Ravno tako želimo spodbuditi razmišljanja uporabnikov o njihovem socialnem položaju v zvezi z uživanjem drog.

Uporabnikom nudimo vključitev v različne oblike preživljanja prostega časa. Vključitev omogoča razvoj socialnih spretnosti, povrnitev osebnih higienskih in delovnih navad, sproščeno druženje in zdravo preživljanje prostega časa. V prostorih društva izvajamo likovne in kreativne delavnice, terapevtske pogovore s posameznikom, terapevtske pogovore s skupino, gospodinjske in športne aktivnosti ter druge prostočasne dejavnosti.

Izvajamo tudi terensko delo s »skrito populacijo« uporabnikov nedovoljenih drog in nudimo zamenjavo igel in drugega materiala za varnejše injiciranje.

Cilji našega dela z uporabniki so vidni pri zmanjševanju okužb s HIVOM/AIDSOM in hepatitisom A, B in C, vse manj je tudi predoziranj, zmanjšuje se stopnja smrtnih primerov iz tega naslova. Posledično se zmanjšuje kriminal v občini in se izboljšuje socialno, zdravstveno in ekonomsko stanje uporabnikov. Program nudi tudi pomoč pri integraciji v socialno okolje tistim, ki so že zaključili višjepražne programe.

Namen programa je tudi oblikovati strpnejši odnos družbe do ljudi, ki imajo težave zaradi uživanja nedovoljenih drog. Obsojenci lažjih kaznivih dejanj, katerim je omogočeno opravljanje splošnega koristnega dela, lahko to opravijo v našem društvu. V letu 2010 je splošno koristno delo opravljalo 6 oseb, v letu 2011 do meseca julija pa 4 osebe.

Uporabniki našega programa so pretežno občani Občine Ilirske Bistrice, v društvo pa prihajajo občasno tudi uporabniki iz sosednjih občin.

Glede vključitve v program nimamo pogojev in ne omejitev. Vključitev  v program je prostovoljna in brezplačna, ne glede na uporabnikovo regijsko, versko, politično pripadnost, socialni status, ipd., ravno tako ni pogoj abstinenca. Za vključitev v dnevni center ni pogoj doseganje sprememb, plačilo članarine in članstvo v društvu. Vsi uporabniki imajo možnost individualne in/ali skupinske obravnave, za vključitev v skupino pa je pogoj spoštovanje sprejetih dogovorov in pravil, ki so bila sprejeta skupaj z izvajalci in uporabniki programa in so zapisana v dogovoru o sodelovanju.

Društvo se vključuje v širšo lokalno skupnost s programi, ki jih izvajamo skupaj z Občino Ilirska Bistrica, s CSD Ilirska Bistrica, OO Rdeči križ Ilirska Bistrica, osnovnimi šolami, zdravstvenim domom, Policijsko postajo Ilirska Bistrica in Lokalno akcijsko skupino na področju prepovedanih drog.

Podpora lokalne skupnosti se kaže tudi v znatnem kontinuiranem sofinanciranju našega programa in brezplačnem oddajanju prostorov v najem za nedoločen čas za naš dnevni center.

Vse, ki vas na kakršenkoli način zanima delovanje društva, vabimo na dan odprtih vrat, ki bo v sredo, 16.11.2011 med 9.00. in 15.00 uro v prostorih društva, na Levstikovi ulici št. 3, v Ilirski Bistrici.

ar©tur