Facebook

Informativni dan: predstavitev višješolskega programa ekonomist (izredni študij)

od 06.03.2012

Ilirska Bistrica - Dom na Vidmu

V Ilirski Bistrici bo v šolskem letu 2012/2013 prvič na voljo tudi višješolski program ekonomist, ki ga bo izvajal študijski center Lampret consulting iz Nove Gorice. Program se bo izvajal kot izredni študij. Vse informacije o študiju bodo na voljo na informativnem dnevu, ki bo v torek, 6. marca, ob 17. uri v Domu na Vidmu.

Gre za nov, bolonjsko prenovljen višješolski program poslovne smeri. Študent pridobi višjo strokovno izobrazbo 6. stopnje, strokovni naziv ekonomist ter 120 kreditnih točk. Med študijem, ki traja tri leta, se študenti usposobijo za ekonomista, usmerjenega v eno od izbirnih smeri: komerciala, računovodstvo, zavarovalništvo, bančništvo, turizem ali podjetništvo. V Ilirski Bistrici bo možnost izbire med smermi komerciala in računovodstvo, ki sta najbolj zanimivi z vidika možnosti kasnejše zaposlitve v domačem okolju. V višjo šolo se lahko vpišejo vsi, ki so opravili splošno ali poklicno maturo.

Čeprav se po vsebini izredni študij ne razlikuje od rednega višješolskega študija, je razlika v organizaciji izvajanja, ki je prilagojena zaposlenim študentom. Vsa predavanja bodo potekala v Ilirski Bistrici, in sicer dvakrat tedensko v popoldanskem času (izjemoma tudi ob sobotah dopoldne) po štiri šolske ure (predvidoma od 16.00 do 19.15). Predavanja se začnejo že oktobra letos in se končajo junija prihodnje leto. Potekala bodo v moderno urejenih in multimedijsko opremljenih predavalnicah Osnovne šole Antona Žniderčiča oz. Ljudske univerze v Ilirski Bistrici.

Študentom bodo predavali izkušeni predavatelji, veliko jih prihaja iz podjetij in so predvsem praktiki. Ena od značilnosti višjih šol je namreč tudi, da dajejo večji poudarek strokovni praksi. Na letnik študent opravi 400 ur prakse v konkretnem podjetju. Praktično izobraževanje je možno opravljati strnjeno v 10 tednih oz. 400 urah ali občasno (ob sobotah, med dopustom …). Šola ima podpisano tudi pogodbo s podjetjem, program in navodila za opravljanje praktičnega izobraževanja. Odraslim, ki imajo vsaj dve leti ustreznih delovnih izkušenj, pa se lahko prizna pravica do skrajšanja oziroma oprostitve praktičnega izobraževanja.

Za šolsko leto 2012/2013 je razpisanih 45 študijskih mest za izredni študij. Šolnina znaša 1.195 evrov, plačilo pa je možno tudi v obrokih.

V Ilirski Bistrici nastaja višješolsko središče predvsem na pobudo lokalne skupnosti oz. Občine Ilirska Bistrica, njenega župana Emila Rojca ter na pobudo nekaterih večjih in predvsem manjših gospodarskih podjetij, ki uspešno delujejo v lokalnem prostoru. Pri izvedbi programov v Ilirski Bistrici bo sodelovala kot partner tudi Občina Ilirska Bistrica, in sicer predvsem s pomočjo pri zagotavljanju osnovnih prostorskih pogojev za izvedbo predavanj, izvajanjem promocije študija ter s pomočjo preko Ljudske univerze Ilirska Bistrica, ki bo lokalni koordinator višješolskega študija. Občina bo poskušala zagotoviti tudi kakšno štipendijo ter informirati lokalna podjetja o pomenu tovrstnega višješolskega izobraževanja.

Glede na to, da šolski center izvaja v Novi Gorici kot partner Fakultete za komercialne in poslovne vede Celje tudi visokošolski ter podiplomski-magistrski študij komerciale in turizma, predvidevajo, da bi v drugi fazi lahko višješolski program nadgradili še z visokošolskim in magistrskim tudi v podružnici v Ilirski Bistrici. Kot je pojasnil direktor študijskega centra Miran Lampret, pa bodo o tej možnosti razmišljali če se bo izpeljava prvega terciarnega študija v Ilirski Bistrici, torej višješolskega programa ekonomist, izkazala kot uspešna.

 

Informativni dan za višješolski program ekonomist (izredni študij) bo v torek, 6. marca, ob 17.00 uri v Domu na Vidmu.

Rok za vpis v program je do 8.3.2012. Možnost vpisa je tudi v drugem vpisnem roku, ki traja do začetka izvedbe programa oz. do zasedenosti študijskih mest.

 

ar©tur