Facebook

Akcija Očistimo Slovenijo 2012

od 24.03.2012

po občini -

 

Očistimo SlovenijoPredlani je Slovenijo prevzela prava zelena mrzlica. V soboto, 17. aprila 2010, se je v največjem okoljskem projektu v zgodovini Slovenije Očistimo Slovenijo v enem dnevu! za skupni cilj povezalo 270.000 prostovoljcev, ki so v enem samem dnevu iz narave odstranili kar 15.000 ton odpadkov.

Čiščenju Slovenije so pridružile prav vse slovenske občine. V nekaterih je udeležba dosegla skoraj polovico občanov. Akcija se je izkazala za pozitivno ne le z okoljevarstvenega, temveč tudi ekonomskega in socialnega vidika. Nastal je prvi vseslovenski register divjih odlagališč, velika odmevnost pa je pripomogla k višanju ozaveščenosti. Akcija je s svojo povezovalno noto močno vplivala na krepitev vezi med občani. Vse to viša kakovost našega življenja.

Letos je ponovno čas za akcijo!

Ekologi brez meja v sodelovanju s slovenskimi občinami in številnimi partnerji že drugič v zgodovini Slovenije organizirajo vseslovensko prostovoljsko čistilno akcijo, Očistimo Slovenijo 2012. Tokrat pa ne bomo čistili samo Slovenije, saj bo slovenska akcija z imenom Očistimo Slovenijo 2012 del največjega prostovoljskega projekta v zgodovini človeštva! Slovenija se namreč pridružuje globalni pobudi World Cleanup 2012 (Očistimo svet 2012), ki bo od marca do septembra povezala več milijonov prostovoljcev v vsaj 100 državah iz celega sveta, ki bodo iz narave odstranili preko 3 milijone ton odpadkov in pomagali ustvariti svetovni register odlagališč nelegalno odloženih odpadkov. To bo prostovoljska akcija, ki bo pisala zgodovino. Podobne velike prostovoljske čistilne akcije je izvedlo še 11 držav s skupno več kot 1,5 milijona sodelujočimi prostovoljci. Od vseh je bila Slovenija daleč najbolj uspešna.

Dan »Č« bo tokrat nastopil 24. marca, ko bomo prav slovenski prostovoljci prvi pričeli s planetarnim čiščenjem. Cilji organizatorjev so v enem dnevu povezati več kot 10 % prebivalcev Slovenije, 1000 organizacij ter posodobiti register divjih odlagališč, predvsem pa je želja organizatorjev, da bi projekt prispeval k večji ozaveščenosti pri ravnanju z odpadki.

Bodite zraven tudi vi!

24 marca ob 9. uri zjutraj se bomo prostovoljci zbrali na zbirnih mestih po občini. Lokacija zbirnih mest bo organizirana po krajevnih skupnostih, kulturnih društvih … tako, da se glede same organizacije obrnite na krajevno skupnost, vodjo sodelujočih društev ali pa na občinskega koordinatorja. Vodje zbirnih mest vas bodo potem usmerile naprej. Na zbirnih mestih dobite vreče in rokavice, vendar le teh lahko zmanjka, zato je zaželeno, da s seboj prinesete rezervne rokavice, vreče za smeti in seveda kakšno orodje, ki vam bo pomagalo pri čiščenju. Zelo je zaželeno tudi, da organizirate skupino, ki bo čistila. Prijave zbirnih mest sprejema vaš občinski koordinator. Lahko tudi pomagajte pri odvozu odpadkov na dan akcije in seveda razširite glas o akciji: pošljite poziv prijateljem, znancem, sodelavcem, objavite poziv k akciji na vaši spletni strani, pridružite se Facebook skupini Ekologi brez meja … Preiščite vašo okolico in prijavite čim več divjih odlagališč na spletni strani register.očistimo.si. Bodite aktivni! Več informacij o sami akciji in spremljajočih dejavnostih dobite na spletni strani www.ocistimo.si

Odlaganje odpadkov na dan akcije

Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica se bo tudi v letošnjem letu aktivno vključila v akcijo Očistimo Slovenijo. Ta dan bodo prevzemali vse zbrane odpadke v Zbirnem centru v Globovniku. Vse, ki bodo ta dan pripeljali zbrane odpadke, naprošajo, da odpadke zapakirajo v vreče in jih sortirajo po vrsti odpadkov (kovine, plastika, steklenice …), saj bo na tak način prevzem odpadkov potekal hitro in nemoteno. Vse udeležence akcije naprošajo tudi, da zbrane odpadke odlagajo v neposredni bližini ekoloških otokov v mestu in po vaseh. Za organizirane skupine lahko zagotovijo tudi kontejnerje, v katere bodo lahko odložili zbrane odpadke. Ker je kontejnerjev omejeno število, svetujejo, da čim prej pokličete in si zagotovite kontejner.

JP Komunala obenem občane obvešča, da je ta akcija namenjena predvsem čiščenju naravnega okolja in ne odvozu kosovnih odpadkov iz gospodinjstev. Zbiranje in odvoz kosovnih odpadkov iz gospodinjstev bodo organizirali posebej.

 

Igor  Karlić - Koordinator za občino Ilirska Bistrica

Tel. št.: 040 905 356

igor.karlic@ocistimo.si

ar©tur