Facebook

OBVESTILO O NAMERI PODPISA TRIPARTITNE POGODBE ZA ČISTO BISTRIŠKO OKOLJE

datum: 01.03.2023

kategorija: Novice

Investitor Lesonit d.o.o. je v upravnem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) za obratovanje naprave za proizvodnjo vlaknenih plošč s proizvodno zmogljivostjo 725 kubičnih metrov na dan. Ministrstvo za okolje in prostor je 13. junija 2022 Občini Ilirska Bistrica z odločbo in s sklepom priznalo status stranskega udeleženca v postopku izdaje OVD za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje večjega obsega.

Občina se je aktivno vključila v postopek pridobivanja OVD in svoja stališča ob javni razgrnitvi investitorjevega gradiva posredovala na pristojno ministrstvo. Pripombe so predvsem s področja  emisij hrupa in emisij snovi v zrak, ki vplivajo na kvaliteto bivanja občank in občanov na ožjem in širšem vplivnem območju delovanja tovarne.

Bistriška občina se skupaj s civilno iniciativo Eko Bistrc dogovarja o nameri podpisa tripartitne pogodbe s predstavniki podjetja Lesonit glede izpolnjevanja zahtev v sklopu postopka OVD. S tem namenom že pripravljamo nabor zahtev, določitve protokolov in načrtov monitoringa, ki bi ga nadzorovale strokovne institucije in civilna družba, pa tudi potek komunikacije med vodstvom tovarne, občankami in občani ter občino itn. Namen pogodbe, ki bi vse to vključevala, je pravno zaščititi interes občank in občanov na področju pravice do zdravega življenjskega okolja v vplivnem območju tovarne.

K zasnovi vsebine pogodbe želimo vključiti vso zainteresirano javnost, zato vas pozivamo, da sledite občinski spletni strani, zavihek Občinska uprava, poglavje Okolje, kjer bomo v kratkem objavili izhodiščne zahteve za izdelavo osnutka tovrstne pogodbe.

Naprošamo vas, da svoje predloge podate na sedež občine z navadno ali elektronsko pošto do konca marca.

 

ar©tur