Facebook

Lahkih nog na okrog po Ilirski Bistrici

verzija 2

KATERE SO PREDNOSTI HOJE?

 • Hoja je najbolj osnovna oblika gibanja.
 • Hoja je povsem zastonj in pristaja vsem življenjskim stilom.
 • S hojo je dostopno praktično vse, kombiniraš pa jo lahko še s prevoznimi sredstvi, denimo z javnim potniškim prometom.
 • Sproti opraviš obveznosti in opravke.
 • Med hojo urediš svoje misli.
 • Ne iščeš parkirnega mesta.
 • Hoja ne onesnažuje zraka.
 • Hoja pozitivno vpliva na naše zdravje. Zmanjšuje stres, vpliva k zaščiti pred koronarnimi boleznimi, zmanjšuje nevarnost pred diabetesom tipa II, pospešuje presnovo, topi telesno maščobo, izboljšuje spanec …
 • Opaziš zanimive stvari v mestu, na katere nisi pozoren med vožnjo z avtomobilom ali z drugimi prevoznimi sredstvi.
 • Srečaš prijatelje, znance, sošolce in poklepetaš z njimi. Med vožnjo z avtomobilom jih lahko le bežno pozdraviš ali jih niti ne opaziš.
 • Hoja prispeva k bolj živahnemu utripu mesta. Spotoma se lahko ustaviš ob kakšni izložbi, greš na kavo, se sprehodiš po Kindlerjevemu parku, si ogledaš kakšno muzejsko zbirko, informativno tablo in izveš kakšen podatek več o glavnem mestu občine Ilirska Bistrica ...

Kindlerjev park je namenjen le pešcem. V Kindlerjevem parku se nahajajo igrala za otroke, nedaleč stran pa je šortni park Nade Žagar.

RAZDALJE SO KRAJŠE, KOT SI MORDA MISLIŠ

Zemljevid peš

Izhodiščna točka: Dom na Vidmu. Vir podlage: Vir: Javni pregledovalnik grafičnih podatkov MKGP (https://rkg.gov.si/GERK/WebViewer/).

NAJ BO HOJA TUDI VARNA!

Kot pešci smo med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. Tudi pri hoji moramo upoštevati prometne predpise, prečkati ceste na označenih prehodiš za pešce, hoditi po levem robu vozišča v smeri hoje oziroma po pločnikih in biti pozorni na ravnanja drugih udeležencev v prometu. Poskrbeti moramo tudi, da smo zvečer oziroma ponoči vidni.

Več o tem si preberi tukaj.

LAHKIH NOG NA OKROG PO BISTRIŠKEM

Na Bistriškem je vzpostavljenih kar nekaj pešpoti, po katerih lahko opazujete naravne in kulturne znamenitosti, kot so Črne njive, staro mestno jedro Bistrice, slap Sušec in ostaline bistriškega gradu. Ubereš lahko Srčkovo ali Kettejevo pot, podaš se lahko na Snežnik ali na Kozlek … Možnosti je ogromno. Razišči jih tukaj.

Med sprehodom ali pohodom pa lahko obiščeš kakšno muzejsko zbirko, se okrepčaš v kateri od gostilen ali pa se ustaviš na kavi in pokukaš v katero od manjših bistriških trgovin.

Na Kozlek iz Trpčan. Vir TIC Ilirska Bistrica. Srčkova pot. Vir TIC Ilirska Bistrica.  Muzejski park Breda pri železniški postaji v Ilirski Bistrici. Ketteva spominska soba. Vir TIC Ilirska Bistrica.

 

Poskrbi tudi, da bo tvoj pohod varen. Nasvete najdeš tukaj.

 

                                          srečno pot     

ar©tur